logo F1online.sk

Sulajem v ďalších problémoch, FIA vysvetľuje jeho sexistické komentáre

Mohamed bin Sulajem
© FIA
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík28. 1. 2023

Vojna medzi FIA a Liberty Media môže začať? Za posledný týždeň sa toho medzi týmito dvoma organizáciami udialo vskutku neúrekom a zrejme nebude náhodné ani načasovanie tejto poslednej kauzy. Prezident Medzinárodnej automobilovej federácie totiž musí vysvetľovať komentáre staré mnoho rokov, na ktoré britské médiá upozornili až teraz.

„Nemám rád ženy, ktoré si myslia, že sú múdrejšie než muži.“ To je archivovaná citácia istého Mohameda bin Sulajema z jeho starej webovej stránky, aspoň to teda zistili a tvrdia reportéri britského The Times.

Čo si budeme klamať, takýto výrok patrí leda tak niekam do štvrtej cenovej skupiny, no načasovanie tohto objavu je tiež viac ako zaujímavé, keďže sa Sulajem v ostatných týždňoch, buďto úmyselne alebo pre vlastnú hlúposť, dostal do prestrelky s Liberty Media ohľadne jeho výrokov o predaji športu saudským investorom. Tie katarský prezident FIA komentoval na sociálnych sieťach, hoci rozhodovať o tejto záležitosti nemá zo svojej pozície absolútne žiadnu právomoc.

Sulajem, inokedy na vlastných sociálnych sieťach veľmi pohotový, tentokrát prostredníctvom vlastných kanálov nereagoval, avšak v jeho mene sa už stihol pre médiá vyjadriť hovorca federácie.

„Pripísal si nemalé zásluhy pri podpore žien a rovnosti v športe. Veľmi rád sa nechá posudzovať na základe týchto skutkov. Bola to ústredná časť jeho manifestu a opatrenia prijaté v tomto roku i počas mnohých rokov vo funkcii viceprezidenta to dokazujú,“ povedal hovorca Medzinárodnej automobilovej federácie.

Fanúšikov môže upokojiť (alebo možno ešte viac rozčúliť), že o týchto výrokoch sa údajne vedelo pred jeho voľbou v decembri 2021. Obsah jeho starej webstránky i mizogýnne postoje boli známe, avšak verejnosti nebol známy ich obsah a konkrétne výroky. Tie teraz zverejnili reportéri The Times a môžeme sa len dohadovať, odkiaľ ich mali a prečo sa k nim dostali práve teraz.

Sulajem ďalej uvádzal, že jeho sympatie a antipatie sú „v podstate jednoduché“, pričom dodáva: „Milujem púšť a rád sa stretávam so skutočnými ľuďmi.“

Vraj taktiež nerád hovorí „o peniazoch, ani nemám rád ženy, ktoré si myslia, že sú múdrejšie ako muži, pretože v skutočnosti nie sú.“

Na čo FIA prostredníctvom svojho hovorcu odpovedá: „Výroky na tejto archivovanej webstránke z roku 2001 neodrážajú prezidentovo presvedčenie.“ Nepoprel pritom, že by tieto slová skutočne patrili Sulajemovi. Sám prezident sa k tejto otázke nevyjadril.

Súvisiace články