logo F1online.sk

Hamiltonovi sa nepáčia pneumatiky, aj kvôli fanúšikom chce pritlačiť na Pirelli

Pneumatiky Pirelli
© Pirelli Motorsport
Milan Kubala
Milan Kubala19. 8. 2020

Lewis Hamilton vyhral v Španielsku s veľkým prehľadom, ale ešte stále má v čerstvej pamäti obrázky z Veľkej Británie, kde sa aj on sám s gumami poriadne vytrápil. Tohtoročné zmesi talianskeho dodávateľa nútia jazdcov k tomu, aby ich počas pretekov šetrili. To podľa Lewisa Hamiltona v F1 nemá miesto, a preto Pirelli žiada, aby v roku 2022 pripravilo zmesi, ktoré sa budú páčiť jazdcom i fanúšikom.

Na prvých pretekoch vo Veľkej Británii sme videli až tri defekty ľavej prednej pneumatiky. Pirelli zareagovalo sériou opatrení, pričom jedným z nich bolo aj zvýšenie minimálnych tlakov v pneumatikách. Zrejme tento krok uškodil Mercedesu na druhých pretekoch v Silverstone. Gumy sa prehrievali a tvorili sa pľuzgiere, v dôsledku čoho museli Hamilton s Bottasom jazdiť veľmi opatrne.

Manažment pneumatík bol nemenej dôležitý v Španielsku, kde sa teploty trate vyšplhali až na 50 °C. Videli sme zväčša dvojzastávkové stratégie a plno šetrenia. “Do budúcna musíme na Pirelli naozaj vyvinúť veľký tlak,” myslí si Lewis Hamilton, ktorý nie je spokojný s dnešnými gumami.

Treba však pripomenúť, že dnešné gumy boli šité “na mieru” minuloročným monopostom, nie terajším. Dnes inžinieri našli viac prítlaku, čo na gumy kladie väčšie nároky. Pirelli malo pre túto sezónu pripravené vylepšené gumy, ale tímy ich po testoch v Abú Zabí odmietli. A tak gumy z roku 2019 budú o rok nasadené na autách, ktoré sú o dva roky vývoja ďalej.

Mario Isola po dvojvíkende vo Veľkej Británii zdôraznil, že keby tímy neodmietli pôvodné gumy pre rok 2020, žiadne pľuzgiere by sme nevideli.

Podľa Hamiltona sa Pirelli vlani veľmi nepochlapilo. “Na konci minulého roka, žiaľ, neodviedli veľmi dobrú prácu pri vývoji gúm pre rok 2020. A tak sme si do tejto sezóny museli preniesť gumy z roka 2019.”

Podľa čoho vlastne taliansky dodávateľ vyvíja nové gumy? Formula 1 mu vždy dodá zoznam požiadaviek, ktoré majú gumy splniť. Tu vraj vedenie športu zlyháva. “V minulosti, keď bol spisovaný list s požiadavkami, jazdci neboli súčasťou tejto diskusie. A preto som ja šiel vlani na stretnutie v Paríži reprezentovať jazdcov. Chceme im pomôcť, aby tie požiadavky stanovili správne. Už dlho to nebolo spravené poriadne.”

“Na budúci rok to asi nepôjde, ale od roku 2022 budeme potrebovať lepšie gumy. Potrebujeme pneumatiky, ktoré nám dajú viac gripu, vyššiu bezpečnosť a umožnia nám jazdiť tesnejšie za inými autami. Fanúšikom chceme predviesť lepšie pretekanie,” hovorí Hamilton.

“Momentálne musíme gumy výrazne manažovať. Nemyslím si, že o toto majú fanúšikovia záujem. A ani pretekár nechce, aby ich musel za iným autom manažovať, držať si niekoľkosekundový odstup, pretože pneumatiky nie sú dostatočne dobré. Preto chceme Pirelli pomôcť vyrobiť lepšiu gumu, ak to dokáže. To je tá otázka,” zapochyboval šesťnásobný majster sveta.