logo F1online.sk

Hamilton vraj o svojom zámere pokľaknúť pred pretekmi s tímom vopred nehovoril

pokľaknutie jazdcov pred VC Rakúska
© Lewis Hamilton/Twitter
Tomáš Masár
Tomáš Masár26. 1. 2023

Formula 1 bola jednou zo súťaží, ktorá sa rozhodla reagovať na smrť Afroameričana Georgea Floyda v roku 2020, keď spustila iniciatívu „We Race As One“ a vyzvala pilotov, aby pred pretekmi zachovali minútu ticha a obliekli si tričká s nadpisom „End Racism“.  Keďže sa Lewis Hamilton spomedzi pretekárov štartového poľa najviac aktivizuje v boji proti rasizmu, spoločne s niekoľkými ďalšími jazdcami sa rozhodol pridať k tejto výzve ešte niečo naviac a pred zahájením nedeľňajšej veľkej ceny na počesť zabitého Floyda, ako aj iných ľudí tmavšej pleti, pokľaknúť. Po tom, čo od incidentu uplynuli takmer tri roky, priznáva, že s tímom o svojom rozhodnutí vopred nehovoril. Obával sa, že by ho Mercedes mohol v tejto aktivite zaraziť.

Po smrti Georgea Floyda sa stalo symbolickým gestom proti rasizmu tzv. pokľaknutie. Na začiatku ročníka 2020 však nebolo jednoznačné, či sa k pokľaknutiu môžu uchýliť aj jazdci štartového poľa. Hamilton však s niekoľkými ďalšími pretekármi pokľaknúť neváhal, a to aj bez toho, aby sa o tom vopred poradil so svojím tímom.

„Bolo správne to urobiť. Keď som sa chystal pokľaknúť po prvýkrát, nemal som pocit, že by som o tom mal povedať svojmu tímu,“ vyslovil sa Lewis Hamilton v podcaste Jaya Shettyho. „Cítil som totiž, že nechápu, aké dôležité je, aby som to v tento deň urobil.“

Hamilton si navyše neobliekol tričko „End Racism“ ale o niečo vyzývavejšie s nadpisom „Black Lives Matter“.

„Pamätám si, že som mal schované tričko Black Lives Matter, mal som ho na sebe a išiel s ním dopredu. Formula 1 vytvorila tričká so sloganom „We Race As One“ a dala tieto tričká všetkým, no ja som si povedal, že si ho neoblečiem, pretože to nevystihuje problém, a tak to urobím po svojom.“

„Následne mi v tíme povedali: ´Keby si nám o tom povedal, mohli sme sa pripraviť lepšie,´ ale mal som strach, že sa ma pokúsia zastaviť. Boli to však len obavy, v aktivite ma masívne podporovali. Dúfal som, že to uvidia deti a povedia si: ´Prečo kľačí? Čo znamená to tričko? Oci, mami, čo sa to deje?´ Následne by rodičia boli v nepríjemnej situácii, pretože by to museli deťom vysvetľovať.“

FIA nedávno aktualizovala Medzinárodný športový kódex, ktorý zakazuje robiť jazdcom politické, náboženské či osobné vyhlásenia. Keď chcú dnes jazdci voči niečomu protestovať, musia najprv získať súhlas riadiaceho orgánu.

Zdá sa však, že Hamilton si s tým dnes a ani v minulosti hlavu nelámal.

„Pamätám si, ako som bol na kolenách a hlavou mi bežalo: ´Čo sa to deje vo svete?´ Povedal som si, že musím byť otvorený, musím využiť túto šancu, pretože ak to neurobím ja, tak potom nikto,“ vysvetlil Hamilton.

„Uvedomoval som si, že ak nepokľaknem, nedám ľudom vedieť, že mi na tom záleží, že ich počúvam a že som v tom s nimi.“

„Povedal som si, že pre to niečo urobím, risknem všetko a bude mi jedno, či ma moji partneri za to zhodia, lebo nebudú chcieť byť spájaní s týmto naratívom. Doslova som nechal odísť všetok strach a podišiel dopredu,“ dodal sedemnásobný majster sveta.