logo F1online.sk

Gasly: Bolo by skvelé, keby sme s Alpinom uspeli na Anthoinovu pamiatku

Pierre Gasly
© Twitter/AlphaTauri
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík25. 1. 2023

Pierre Gasly začína novú kapitolu v tíme zo svojho rodného Francúzska. Ako jeden z mála jazdcov tejto krajiny však na Renault a jeho akadémiu nemal vlastne žiadne väzby. Takmer dekádu bol pilotom Red Bullu a teraz bude vôbec po prvýkrát za desať rokov pôsobiť mimo jeho štruktúr. Pridá sa však k celku, ktorý úspešne reprezentoval jeho najlepší priateľ Anthoine Hubert.

Kto bude prvým juniorom akadémie Renaultu (dnes známa ako Alpine Academy) od Romaina Grosjeana, ktorý sa z juniorských sérií dostane priamo až do Formuly 1? Ako továrenský tím sa v Alpine zdráhali nasadzovať nováčikov a s Oscarom Piastrim utrpeli trpký debakel. Siahli tak po Pierrovi Gaslym, ktorý Renault a Alpine príliš nepozná.

O nemálo informácií sa s ním však istotne podelil jeho dobrý priateľ Anthoine Hubert, ktorý bol od roku 2018 až do svojej tragickej smrti členom akadémie Renaultu. Ako nováčik vtedy vyhral dva preteky vo Formule 2 a získal status najlepšieho juniora akadémie francúzskej stajne. Bohužiaľ, zomrel skôr, než sme sa stihli dozvedieť, aký veľký bol potenciál tohto sympatického Francúza.

„Vedel som, že Anthoine bol jazdcom Alpinu, ešte k tomu francúzskym, a v akadémii sa mu naozaj páčilo,“ povedal pre Motorsport.com Pierre Gasly.

„Medzi nami jazdcami sa vedelo, že v Alpine by celkom radi priviedli francúzskeho pilota na vrchol. On bol pritom na ceste do Formuly 1. Samozrejme, že keď sme sa s týmto tímom dohodli, tak som o tom premýšľal. Cítil som, že by môj prestup mohol byť pekným príbehom.“

„Vždy som hovoril, že sme mali s Anthoinom spoločný sen o Formule 1. On sníval, že to bude s Alpinom a bude sa mu tam dariť. Keď to budem môcť dosiahnuť ja, aby som si uctil Anthoina ešte viac, tak by to bolo niečo úžasné,“ dodal Gasly.