logo F1online.sk

Marko si nie je istý, či Ricciardo ešte na F1 má: Už absolvoval skvelé PR podujatia

Daniel Ricciardo a Christian Horner
© Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík25. 1. 2023

Je Daniel Ricciardo hrozbou pre Sergia Péreza alebo iba marketingovou figúrkou pre Red Bull? Pri odpovedi na túto otázku sa experti akosi nevedia zhodnúť, avšak je pomerne dosť pravdepodobné, že jedna z týchto dvoch možností to bude. Austrálčanovi pritom určite nepridajú na sebadôvere nedávne slová Helmuta Marka.

Ricciardo nijak neskrýva, že jeho cieľom je skorý návrat do Formuly 1. Odmietol rokovať napríklad s Haasom a radšej urobí jeden krok vzad, aby potom mohol urobiť dva vpred. Voľba preto padla na Red Bull, kam sa vracia po štyroch rokoch ako nový rezervný jazdec. Vyhliadka, že by sa do Formuly 1 mohol vrátiť práve s týmto tímom, nie je vôbec taká nepravdepodobná, ako by sa mohlo zdať.

Na jednej strane tu máme Sergia Péreza, ktorý vlani v Red Bulle príliš neoslnil; na druhej máme akadémiu Red Bullu, ktorá momentálne nemá pilota schopného naskočiť do hlavného tímu; na tretej celý jazdecký trh, kde by nejeden muž ponuku Red Bullu s radosťou prijal; a na štvrtej strane je Ricciardo, ktorému to v Red Bulle vždy sedelo. Je možné, že tento tím čaká už čoskoro náročné rozhodovanie o ďalšej budúcnosti.

Na otázku, ako sa 33-ročný Austrálčan udomácňuje, odpovedal poradca Red Bullu Helmut Marko pre nemecký Sport1 nasledovne: „Veľmi dobre.“

„Už absolvoval skvelé PR podujatia pre Red Bull, čo bol jeden z dôvodov, prečo sme ho vzali späť,“ povedal Rakúšan.

Táto odpoveď skôr nahráva scenáru, podľa ktorého má byť Daniel pre Red Bull čisto marketingová tvárička. A Marko zašiel ešte ďalej, keď vyjadril pochybnosti, či Ricciardo ešte vôbec na Formulu 1 má. „Ťažko takto z diaľky posúdiť, čo mu vlastne chýbalo. Mal trochu problémy, ale čoskoro pre nás určite odjazdí nejaké testy pneumatík, takže potom získame o veciach lepší obraz,“ povedal Marko.

Ten tiež dostal otázku týkajúcu sa Sebastiana Vettela. Množstvo jeho fanúšikov zaujíma ďalšia budúcnosť štvornásobného šampióna, možno aj v nejakej manažérskej funkcii. „Momentálne sa so svojou rodinou potápa v Arktíde. Myslím, že až v marci bude možné sa s ním normálne spojiť,“ povedal Marko.