logo F1online.sk

FIA sa chystá zmeniť pravidlo, ktoré v Japonsku spôsobilo zmätky

Max Verstappen a Charles Leclerc po štarte VC Japonska 2022
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík24. 1. 2023

Bolo to vskutku pozoruhodné vyvrcholenie boja o titul. Max Verstappen sa stal majstrom sveta, ale len málokto si uvedomil, ako je to vôbec možné. Zmeny pravidiel po notoricky známej Veľkej cene Belgicka 2021 totiž neboli vykonané celkom dôsledne. To nakoniec vyvolalo zmätenie, ktoré teraz FIA chce raz a navždy ukončiť.

Po tom, čo sa v belgickom daždi udeľovali body za odjazdenie dvoch kôl za bezpečnostným vozidlom, rozhodli sa šéfovia športu pristúpiť k úprave pravidiel, ktorá do budúcnosti zabezpečí lepšiu distribúciu bodov.

Za víťazstvo v pretekoch, z ktorých sa odjazdia minimálne dve kolá a maximálne 25 percent ich predpísanej dĺžky, dostane najlepší 6 bodov. Pri 25 až 50 percentách to je 13 bodov, pri 50 až 75 percentách 19 bodov a pri viac ako 75 percentách sa budú udeľovať plné body.

V Japonsku sa minulý rok odjazdilo 28 kôl – niečo viac ako 50 percent vypísanej dĺžky –, takže prečo dostal Max Verstappen plné body? Nuž, podľa gramatického výkladu pravidiel sa vyššie uvedený kľúč vzťahuje len na prípady, keď preteky začnú, prerušia sa a už nereštartujú. V prípade, že preteky začnú, prerušia sa a znovu reštartujú – aj keby sa neodjazdili všetky kolá a skončili kvôli časovému limitu –, tento vzorec nebude aplikovaný.

Ak by teda preteky v Japonsku reštartovali 10 minút pred vypršaním časového limitu a jazdci odjazdili iba päť kôl, víťazovi by bolo udelených plných 25 bodov. Aj preto sme všetci zostali v to ráno takí zmätení. FIA preto musí pristúpiť k logickej úprave pravidiel, ktorá vyššie uvedený vzorec aplikuje aj na prípady, keď budú preteky dokončené kvôli vypršaniu časového limitu.

Ostatne, presne taký bol aj pôvodne zamýšľaný účel týchto pravidiel. Takto sa mali udeľovať body vzhľadom na odjazdenú dĺžku a nie skutočnosť, či sa reštartujú alebo nereštartujú. Teraz sa tak aj skutočne stane a podľa portálu Motorsport.com na to bude dohliadať nový športový riaditeľ FIA Steve Nielsen. Pre menovaný zdroj to potvrdil aj prezident FIA Mohamed bin Sulajem.

„Áno, mení sa,“ potvrdil zmenu tohto pravidla. „Steve, ktorý je teraz športovým riaditeľom, sa ho chystá vylepšiť.“

„Keď sa pozriete na Japonsko, tak po tomto podujatí sa na našej webstránke objavila kompletná správa o udalostiach z tohto podujatia. Niečo také sa nikdy predtým nestalo.“

„A pokiaľ ide o bodový systém, tak kto si ho vybral? Tímy. Kto to schválil? Tímy. A kto nesie vinu? My. Úprimne. Kde je spravodlivosť? Povedzte mi. To ma frustruje,“ dodal Sulajem.

Súvisiace články