logo F1online.sk

Keď Stirlinga Mossa športové gesto pripravilo o titul

Stirling Moss
© Twitter/Mercedes
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík23. 1. 2023

Športové gestá sú jednou z najkrajších súčastí každého športu. Keď sa hokejista vzdá presilovky pre svoj tím alebo futbalista penalty, pretože nebol faulovaný, býva medzi fanúšikmi zakaždým jeden z pamätných a vysoko cenených okamihov. Jeden taký v roku 1958 predviedol sir Stirling Moss, ktorý ukázal obrovský charakter a v konečnom dôsledku sa tým pripravil o titul.

Sezóna 1958 bola svedkom jedného z najtesnejších finišov vo Formule 1 vôbec. Po Veľkej cene Nemecka čakali cirkus Formuly 1 posledné tri podujatia – Portugalsko, Taliansko a Maroko. Šampionátu vtedy dominovali britskí pretekári, pričom o titul si to mali rozdať Mike Hawthorn a Stirling Moss a prvý menovaný prichádzal do Portugalska so šesťbodovým náskokom (v tých časoch sa za víťazstvo udeľovalo osem bodov a za druhé miesto šesť).

V Portugalsku sa z víťazstva tešil pilot Vanwallu Moss, ktorý celé pole úplne deklasoval a na dávno zabudnutom okruhu Circuito da Boavista nadelil všetkým celé kolo, vrátane druhého Hawthorna na Ferrari. Svojho priateľa a zároveň rivala v závere pustil dopredu a nechal ho zaradiť sa do kola lídra. V poslednom kole pretekov sa však Hawthorn roztočil priamo pred zrakom Mossa za ním, ktorý už v tom čase bol ako víťaz v cieli pretekov.

Stirling sa pri súperovi zastavil a zisťoval, či je všetko v poriadku. Bolo. Hawthorn udržal svoj motor v chode, vrátil sa na trať a nakoniec potvrdil svoje druhé miesto i zisk cenných bodov.

Po pretekoch však komisári pilota Ferrari diskvalifikovali. Dôvodom bolo, že Hawthorn v poslednom kole jazdil krátko v protismere, keď sa po hodinách pokúšal vrátiť späť na trať. Za takýto priestupok sa trestalo diskvalifikáciou.

Následne však vstúpil na scénu Moss, ktorý sa o tejto nezrovnalosti dozvedel. Sám predstúpil pred komisárov a za svojho krajana sa prihovoril. Koniec koncov, bol vlastne očitým svedkom incidentu. Stirling komisárom vysvetlil, že Mike pre návrat na trať využil chodník, ktorý nie je súčasťou trate a teda jeho počínanie nebolo nijak nebezpečné ani proti pravidlám.

Komisárov to presvedčilo, rozhodnutie o diskvalifikácii zrušili, vrátili Hawthornovi druhé miesto i sedem bodov (šesť za druhé miesto a jeden za najrýchlejšie kolo).

Pohľadný Brit na Ferrari v tom roku nakoniec oslavoval titul, keď v jednom z najtesnejších súbojov o titul napokon Mossa zdolal aj vďaka tomuto gestu zo strany svojho priateľa. Tomuto príbehu však nebol dopriaty tak žiadaný šťastný koniec. Len asi tri mesiace po záverečnej Veľkej cene Maroka Hawthorn zahynul pri dopravnej nehode, keď pravdepodobne v dôsledku straty vedomia zišiel so svojím Jaguarom z cesty a na mieste zahynul.