logo F1online.sk

Trio historicky najlepších Britov podľa Jordana? Mansella, Hunta či Buttona medzi nimi nehľadajte

Jim Clark na VC Južnej Afriky 1968, Lotus 49
© Twitter/F1
Tomáš Masár
Tomáš Masár9. 3. 2023

Žiadny štát nedisponuje toľkými majstrami sveta ako Veľká Británia, ktorá ich má dovedna až desať. Eddie Jordan sa podujal na neľahkú úlohu – spomedzi množstva šampiónov vybrať najlepšie trio z nich.

Hoci Eddie Jordan nie je Brit, ale Ír, k motoršportu na britských ostrovoch má veľmi blízko. Dlhé roky totiž prevádzkoval vlastný tím, ktorý sídlil, ako v súčasnosti množstvo stajní, v Silverstone.

Jordan sa síce v F1 priamo už nejakú dobu nepohybuje, jeho prehľad je však nespochybniteľný. Orientuje sa tak v dnešnej Formule 1, rovnako tak aj v tej spred niekoľkých desaťročí.

Je preto človekom, ktorý vie súčasných jazdcov porovnať s tými niekdajšími a vyvodiť pomerne objektívne závery.

Poďme však priamo na vec. Ktorí traja britskí pretekári sú podľa Eddieho Jordana z historického hľadiska najlepší?

„Bolo tu množstvo skvelých jazdcov,“ uviedol Eddie Jordan pre OLBG. „Mohli by sme spomenúť Mikea Hawthorna a Mikea Hailwooda. Tiež vysoko hodnotím Johna Surteesa, ktorý bol šampiónom na dvoch aj štyroch kolesách, i keď sa o ňom veľa nehovorí.“

„Za zmienku stojí tiež Damon Hill, ktorý jazdil pre mňa a vďaka ktorému Jordan vôbec  po prvýkrát vyhral vo Formule 1, a potom je tu tiež jeho otec, ktorý bol dvojnásobným majstrom sveta. Netreba zabúdať na Jensona Buttona, Jamesa Hunta, Nigela Mansella a na ďalšie veľké množstvo hviezd.“

Diplomatický Jordan sa však na piedestál rozhodol postaviť len trojicu pretekárov. Azda nikoho neprekvapí, že všetci z nich sú viacnásobní majstri sveta – Jim Clark, Jackie Stewart a v neposlednom rade pochopiteľne Lewis Hamilton.

„Jim Clark nad všetkými vynikal,“ poznamenal Jordan o pretekárovi, ktorý získal dva tituly majstra sveta, no nebyť tragického úmrtia, mohol ich pridať ešte o čosi viac. „Je uznávaný, je inšpiráciou a bol veľkým jazdcom.“

Ďalej si Jordan spomenul na Jackieho Stewarta. „Jackie Stewart bol niekoľkonásobným šampiónom.“

Na záver Ír samozrejme neopomenul ani sedemnásobného majstra Lewisa Hamiltona. „Nikdy nemôžete vynechať Lewisa Hamiltona. Pre mňa je prosto Lewis, Jackie a Jim trio, ktoré je nesmierne pozoruhodné. Tých, ktorých som spomenul už predtým, boli neuveriteľné hviezdy, no títo traja pretekári pre mňa vynikajú,“ uzavrel Jordan.

Súvisiace články