logo F1online.skF1online.sk

Sú oblasti, v ktorých sa Verstappen môže ešte zlepšiť, znie z Red Bullu

Max Verstappen
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Petra Polubňáková
Petra Polubňáková5. 1. 2023

Podľa šéfinžiniera stajne Red Bull Paula Monaghana ešte Max Verstappen nevyčerpal všetok svoj potenciál a v najbližšej sezóne sa môže dokonca zlepšiť. Na obhajcovi titulu oceňuje to, že jeho výkonnosť je už teraz ohromujúca a vyzdvihol aj Maxovu dôležitú prácu mimo kokpitu. Na druhej strane, šéf červených býkov Christian Horner poukázal na to, čo by mohlo Verstappenovi skomplikovať cestu za ďalšími úspechmi.

Verstappen má za sebou už osem sezón v kráľovej motoršportu, debutoval v roku 2015 za tím Toro Rosso (teraz AlphaTauri). O rok na to sa dostal do Red Bullu, z ktorého už neodišiel. V aute stajne z Milton Keynes zaznamenal svoje prvé víťazstvo, ako aj prvý titul, a to po tesnom súboji so sedemnásobným šampiónom Lewisom Hamiltonom.

V nedávno skončenej sezóne sa po zvládnutí počiatočných problémoch so spoľahlivosťou stal druhýkrát majstrom sveta, pričom zaznamenal rekordných 15 víťazstiev. Treba však povedať, že na členov tímu Red Bull nezapôsobil len svojimi schopnosťami na trati.

 „Max je technicky mimoriadne nadaný. V mladosti odviedol veľa práce, často pod vedením svojho otca (bývalého jazdca F1 Josa Verstappena, pozn. red.) a je to vidieť. Vie, o čom v aute hovorí, a vie, čo chce. Spoločne so svojimi inžiniermi vie pripraviť auto, ktoré je pekne vyvážené a ľahko ovládateľné. Okrem toho sa o svoje pneumatiky stará dostatočne dobre, aby dokázal zvládnuť situácie na trati,“ povedal Monaghan.

Inžinier si však myslí, že aj napriek jeho statusu dvojnásobného šampióna a rekordom je stále čo zlepšovať. „Ak sa pozriete na jeho bilanciu za posledné sezóny, ktoré u nás strávil, je ohromujúca. Nedosiahol by to, keby nebol výnimočným jazdcom. A môže sa zlepšiť? Áno, samozrejme, že môže.

„Možno mi za to nepoďakuje, ale myslím si, že sú oblasti, v ktorých sa môže trochu zlepšiť. Bude premýšľať, čo by mohol urobiť lepšie. Je na nás, aby sme mu dali auto, ktoré mu umožní predviesť, čoho je schopný,“ dodal Monaghan.

Prekážkou pre Verstappena môže byť trest za prekročenie rozpočtového stropu, ktorý má podobu obmedzenia času vo veternom tuneli až o 30 percent. Samotný šéf Red Bullu Christian Horner pre KTM Summer Grill priznal, že s tým bojujú. „Samozrejme, že je to bolestivé. Núti nás to byť efektívni a veľmi vyberaví v jazdách, ktoré robíme. Takže áno, je to jednoducho niečo, čo musíme zvládnuť.“

„Určite je to skôr nevýhoda ako výhoda, takže uvidíme, ako to dopadne. Urobíme však všetko, čo je v našich silách, aby sme zmiernili škody, ktoré by nám to mohlo spôsobiť,“ uzavrel Brit.

Súvisiace články

Diskusia