logo F1online.sk

Byť na očiach verejnosti nikdy nebolo pre mňa, priznal Stella

Andrea Stella a Zak Brown
© Twitter/McLaren
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík30. 12. 2022

McLaren sa v roku 2023 zaradí k skupinke tímov, ktoré si budú zvykať na nového šéfa. Woking po niekoľkoročnom pôsobení opúšťa Andreas Seidl a vydáva sa do Sauberu. Nahradí ho jeden z jeho najbližších spolupracovníkov Andrea Stella. Ten je verejnosti pomerne neznámy, čo zrejme má svoje dôvody.

Stella sa na verejnosti nikdy necítil ako ryba vo vode. Je to fantastický inžinier, ktorý si pamätá aj najväčšie úspechy Ferrari z počiatku nového milénia, ale vždy bol skôr človekom tvrdo pracujúcim vo vnútri garáže a nie vo vnútri padoku.

Teraz sa však ujme jedného z najväčších a najúspešnejších tímov vo Formule 1, takže svoj odpor k mikrofónom a verejnému vystupovaniu bude musieť prekonať. Nejaké skúsenosti v tejto sfére však už nabral vo funkcii pretekového riaditeľa McLarenu, no na jednom z prvých stretnutí s novinármi ako nový šéf priznal, že práve kvôli tomuto aspektu novej funkcie sa zdráhal prijať túto výzvu.

„Potreboval som sa zamyslieť nad niektorými vonkajšími aspektmi práce šéfa tímu. Byť na očiach verejnosti nikdy nebolo niečo pre mňa,“ priznal Stella. „Zdráhal som sa… Sústredil som sa skrátka len na svoju prácu, takže bolo potrebné to trochu premyslieť, ale tiež sa na to pripraviť, zoznámiť sa so všetkým a byť úprimný. Myslím si však, že sme na novú výzvu pripravení.“

Stella mal v kariére iba tých najlepších učiteľov. Vo Ferrari pracoval pod Jeanom Todtom a Stefanom Domenicalim, v McLarene bol zas jeho šéfom Seidl. To sú všetko veľmi žiadané a úspešné mená, od ktorých sa toho veľa naučil.

„Učíte sa od každého, taká je moja filozofia, zvlášť keď pracujete s takými veľkými osobnosťami a veľmi schopnými ľuďmi,“ hovorí Stella.

„Veľa som sa toho od nich naučil. Prvý bol Jean Todt, človek neuveriteľne oddaný svojmu tímu a svojim úlohám. Už počas ranej fázy mojej kariéry vo Formule 1 sa mi vďaka nemu vrylo do pamäti, čo to znamená oddanosť tímu. Bola to česť podieľať sa na úspechoch v takom víťaznom prostredí, aké panovalo vo Ferrari na začiatku tisícročia.“

„Stefano je rozhodne skvelý pri práci s ľuďmi. Formula 1 je možno o inžinierstve, ale v konečnom dôsledku tiež aj o ľuďoch. Od Stefana som sa naučil, aké kvality musí mať šéf tímu. Jeho práca s ľuďmi je založená na rešpekte, počúvaní a krotení ega,“ hovorí Stella.

„S Andreasom som spolupracoval ešte užšie. Priniesol so sebou aj nejaké technické skúsenosti, čo mi veľmi pomohlo pri formovaní pretekárskeho tímu a zlepšovaní niektorých oblastí, napríklad zastávok v boxoch. V tomto smere treba za pokrok McLarenu udeliť kredit aj Andreasovi. Od neho som sa naučil, aké dôležité je vyznať sa v tomto biznise, aké dôležité je poznať technické, prevádzkové a inžinierske aspekty, vďaka čomu môžete ešte efektívnejšie viesť a podporovať ľudí s cieľom napredovať,“ povedal nový šéf McLarenu.