logo F1online.sk

Vo Ferrari sú veľmi spokojní s novým autom, dopočul sa Stella

Andrea Stella a Fernando Alonso
© Twitter/Scuderia Ferrari
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík29. 12. 2022

Zimná prestávka je pre prípravu nového monopostu absolútne kľúčová a továrne počas troch mesiacov pracujú na plné obrátky. Niektoré stajne pritom cez zimu stihli vymeniť svojich šéfov. Patrí k nim aj McLaren, ktorý najnovšie povedie bývalý dlhoročný zamestnanec Ferrari Andrea Stella.

Ten trávil vianočné sviatky v rodnom Taliansku a práve tu začínal vo Ferrari aj svoju kariéru vo Formule 1. So Scuderiou je spojená veľká časť jeho kariéry. Strávil tam takmer štrnásť rokov, než sa od sezóny 2015 spolu s Fernandom Alonsom presunul do McLarenu. Bývalý inžinier dvojnásobného majstra sveta stúpal po firemnom rebríčku aj vo Wokingu, kde sa ujal postu šéfa tímu po odchádzajúcom Andreasovi Seidlovi.

Stále však má dobré konexie vo Ferrari a práve na to sa ho novinári v jeho rodnom Taliansku vypytujú radšej než na McLaren.

„V novej sezóne budú udávať tempo Ferrari, Red Bull a Mercedes,“ povedal zástupcom médií vo svojom rodnom Orviete Andrea Stella. „Tieto tri tímy v súčasnosti pretekajú vo vlastnej lige, do ktorej my ešte nepatríme.“

„Od Mercedesu očakávam po poslednej sezóne dôslednú reakciu, hoci viem, že vo Ferrari sú s novým autom veľmi spokojní a na začiatku roka budú konkurencieschopní,“ dodal Stella.

Ako si však bude pod jeho taktovkou počínať McLaren? Tím má nového šéfa a aj nového jazdca, keď Daniela Ricciarda nahradí nováčik Oscar Piastri. Pochybností a otáznikov tak vo Wokingu pred štartom sezóny vyvstáva dosť.

„Očakávam náročný štart, ale som optimistický pokiaľ ide o druhú polovicu sezóny. Najdôležitejšie je postaviť rýchle auto. Na konkurenciu musíme získať tak sekundu alebo sekundu a pol,“ povedal Stella.