logo F1online.sk

Palmer sa sklonil pred Norrisom: Proti Alpinom bojoval jednou rukou

Lando Norris
© Motorsport Images/McLaren Media Centre
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík22. 12. 2022

Aký dobrý je Lando Norris? Nuž, na túto otázku nie je ľahké odpovedať. Ako začínajúci pilot F1 dvakrát podľahol Carlosovi Sainzovi a potom dvakrát úplne jednoznačne rozdrvil trápiaceho sa Daniela Ricciarda, ktorý v tomto roku McLarenu príliš nepomohol. Aj pre tento faktor vyniesol britského mladíka do nebies bývalý pilot Jolyon Palmer.

Budúcnosť Landa Norrisa bude v priebehu sezóny 2023 jednou z veľkých otázok. Možno má zmluvu platnú do konca sezóny 2025, ale ak si McLaren chce udržať spokojného Norrisa, potrebujú inžinieri zapracovať a poskytnúť britskému mladíkovi kvalitnejšie náradie. Tento muž totiž svojimi výkonmi klope na dvere top tímov a zrejme bude ich prvou voľbou, keby niektorý z ich jazdcov nepokračoval.

„Bola to ďalšia hviezdna sezóna pre Landa Norrisa, ktorý počas celého roka neurobil takmer žiadnu chybu, zakončil ju pohodlne ako najlepší zo zvyšku sveta a v podstate s jednou rukou bojoval s Alpinom o štvrté miesto Pohára konštruktérov,“ napísal expert a bývalý pilot Jolyon Palmer vo svojom stĺpčeku pre Formula 1.com.

„Rozdiel medzi najlepšími a zvyškom poľa bol v roku 2022 väčší než sa očakávalo a dúfam, že sa v budúcom roku zmenší, aby mali jazdci v strede poľa viac príležitostí.“

„Bol to však len Norris, ktorý sa dokázal v Imole dostať na pódium ako jazdec stredu poľa. Odchádzajúci Daniel Ricciardo ho v kvalifikácii dokázal poraziť len raz a vyzeralo to, že Norris posunul svoju výkonnosť na ďalšiu úroveň, hoci mu chýbalo toľko dychvyrážajúcich okamihov, ako sme videli v minulom roku,“ povedal bývalý pilot Renaultu.

„S dlhodobým kontraktom vo vrecku bude dúfať, že jeho tím sa výkonnostne posunie. Keď sa to podarí, očakávam, že Norris bude opäť siahať na svoje premiérové víťazstvo vo Formule 1,“ dodal Palmer.