logo F1online.sk

Brundle o výmene šéfa vo Ferrari: Mercedes a Red Bull sa môžu usmievať

Frédéric Vasseur
© DPPI/Sauber Media Hub
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík15. 12. 2022

Z dlho proklamovanej kontinuity toho veľa nezostalo. Mattia Binotto nedostal ani len polovicu z času, ktorý mal vďaka Lucovi di Montezemolovi taký Jean Todt. V Maranelle tak dochádza k ďalšej kľúčovej zmene a kormidla sa ujíma Frédéric Vasseur. To je podľa bývalého pilota a dnes komentátora Martina Brundla dobrá správa najmä pre hlavných konkurentov Ferrari.

Ťažko povedať, čo si môžeme od tejto zmeny sľubovať. Isté je však len to, že vo Formule 1 nemožno výmenou šéfa očakávať zázračný obrat udalostí k lepšiemu. Sám Brundle sa zamýšľa nad tým, čo má toto novembrové a decembrové cvičenie Ferrari vlastne znamenať, keďže Vasseur prevezme kormidlo až po zimných prázdninách, teda 9. januára.

„Nie som si úplne istý, prečo sa Ferrari práve teraz rozhodlo, že chce byť mesiac bez šéfa,“ povedal Brundle pre Sky Sports. „Myslím si však, že mali dať Binottovi viac času. Keby som bol teraz na mieste Red Bullu alebo Mercedesu, usmieval by som sa, pretože kontinuita je všetko.“

„Ako sa sezóny vo Formule 1 stále predlžujú a priostrujú, tým musíte byť pri týchto zásadných rezoch v personálnych otázkach opatrnejší. Mercedes a takisto aj Red Bull tým pri obsadení kľúčových postov disponujú. Fred Vasseur sa do toho musí dostať, nájsť si svoju cestu, usadiť sa a všetkému porozumieť, čo je náročná úloha.“

„Nezáleží na tom, kto ste, skrátka pokým nepochádzate zo štruktúr tímu, ako napríklad kedysi Stefano Domenicali alebo práve Binotto, bude vám to chvíľu trvať. Hovoríme tu o zásadnej zmene, ktorá  ich v krátkodobom horizonte určite destabilizuje. Všetci budú mierne vyvedení z rovnováhy a premýšľať, kde sú a kam smerujú. Budú v neistote,“ povedal Brundle.

Pri angažovaní Vasseura sa veľa hovorilo aj o Charlesovi Leclercovi, ktorý sa vraj mal z príchodu Freda veľmi tešiť. Pozná sa s ním totižto veľmi dobre, kým s Binottom mal mať podľa niektorých zdrojov vyhrotené vzťahy.

„Nuž, keď zobrali na palubu Vasseura len kvôli tomu, že si je blízky s Leclercom, tak to bol celkom nesprávny dôvod,“ hovorí Brundle.

„Vo Ferrari majú Carlosa Sainza a Charlesa Leclerca, jednu z najlepších jazdeckých dvojíc vo Formule 1, a obaja sa v tíme potrebujú cítiť komfortne, potrebujú cítiť lásku a podporu. Fred tam teda nepôjde s tým, že je na Charlesovej strane,“ povedal Brundle.