logo F1online.sk

Rosberg: Len sám Vettel vie, či skončil v správny čas

Sebastian Vettel
© Twitter/Aston Martin
Tomáš Masár
Tomáš Masár14. 12. 2022

Sebastian Vettel sa po pätnásťročnom pôsobení v najvyššej motoristickej súťaži rozhodol dať Formule 1 zbohom. Nemec patrí historicky k najúspešnejším jazdcom vôbec, no nezažil len vrcholy, ale aj pády. Počas posledných rokov svojho účinkovania v kráľovnej motoršportu pôsobil unavene či priam vyhorene, to sa však zmenilo v druhej polovici uplynulej sezóny. Začal predvádzať výkony, na aké sme u neho boli v minulosti zvyknutí a pretekanie ho zrejme začalo opäť baviť. Nico Rosberg si preto kladie otázku, či štvornásobný majster sveta ukončil svoju púť v F1 v tom správnom okamihu.

Vettel debutoval v najvyššej motoristickej triede vo farbách Sauberu, za ktorý však odjazdil len jedny preteky. Následne sa presunul do Toro Rosso, odkiaľ bol po výborných výkonoch povýšený do „áčkového“ Red Bullu. V tíme z Milton Keynes zažil svoju zlatú éru, keď získal štyri po sebe idúce tituly v rokoch 2010-2013. V roku 2015 sa nechal zlanáriť do Ferrari, kde, žiaľ, svoje majstrovské ambície nenaplnil. Po tom, čo sa v určitom momente ocitol v tieni mladšieho tímového kolegu Charlesa Leclerca, sa rozhodol na záver kariéry kývnuť na ponuku Aston Martinu. V britskej stajni sa spočiatku hľadal, no najmä v druhej časti ročníka 2022 to bol znova starý dobrý Vettel.

Podľa Rosberga je Vettelov odkaz, aj napriek tomu, že si na záver kariéry mierne pošramotil svoju povesť, legendárny.

„Začal by som tým, že za sebou zanecháva úžasnú kariéru,“ nechal sa počuť Nico Rosberg pre Sport1. „Seb je jedným z najúspešnejších jazdcov všetkých čias a je neuveriteľné, čo vo Formule 1 dosiahol. Jeho štyri tituly v rade sú, samozrejme, šialené.“

Hoci Nemec svojho krajana za celkové pôsobenie v „efjednotke“ pochválil, zároveň poznamenal, že jeho výkony v Aston Martine boli aspoň zozačiatku ako na hojdačke.

„Mal fázy, v ktorých jazdil opäť absolútne fantasticky, ako napríklad na konci tejto sezóny. Ale nebolo tomu vždy tak. Často sa sám roztočil, čo je pri štvornásobnom majstrovi sveta absolútne nevysvetliteľné. Bolo to zvláštne, obzvlášť preto, že k tomu dochádzalo preteky po pretekoch. Muselo to byť pre neho psychicky náročné.“

Rosberg ukončil svoju kariéru vo Formule 1 už ako 31-ročný. Podľa vlastných slov sa chcel vyhnúť tomu, aby sa začal výkonnostne prepadávať. Rovnako uvažoval asi aj Sebastian Vettel.

„Absolútne som sa chcel vyhnúť tomu, aby veci nabrali negatívny spád a aby som začal upadať. Bol to pre mňa hororový scenár. Som si istý, že ani pre Seba to nebolo ľahké. Či skončil v správnom okamihu, je otázka, ktorú si vie zodpovedať len on sám. V posledných niekoľkých pretekoch sa zdalo, že sa uvoľnil a jazdil ako vo svojom najlepšom období. Odjazdil skvelé preteky a ukázal neuveriteľné veci.“

„V Austine bol v určitom momente na čele a v Brazílii bol štvrtý alebo piaty s autom, ktoré bolo extrémne pomalé. Predviedol veľmi silný výkon a vďaka tomu verím, že sa s kariérou pekne rozlúčil,“ dodal Rosberg.

Súvisiace články