logo F1online.sk

Seidl mal McLaren pôvodne opustiť až v roku 2025, jeho odchod urýchlil Vasseur

Andrea Stella a Zak Brown
© Twitter/McLaren
Tomáš Masár
Tomáš Masár13. 12. 2022

Ak ste sa domnievali, že v decembri nás po ukončení sezóny čaká typické nudné zimné obdobie, boli ste na omyle – rozpútal sa totiž prestupový kolotoč šéfov tímov. V priebehu dvoch dní sme sa dočkali piatich tlačových vyhlásení týkajúcich sa práve pozícií šéfov. Zaujímavý je však predovšetkým prestup Andreasa Seidla. Pýtate sa, prečo? Pretože 46-ročný Nemec síce mal v úmysle zamieriť do Sauberu, ale až o tri roky neskôr. O jeho predčasný koniec v britskej stajni sa nepriamo zaslúžil Frédéric Vasseur.

Zak Brown v utorok po oznámení odchodu Andreasa Seidla prezradil, že o jeho úmysle prestúpiť do Audi vedel už dlho. I napriek tomu však McLaren nechcel meniť svoje plány a naďalej mal v úmysle využívať služby skúseného Nemca. Až náhle novinky z tábora Alfy Romeo zmenili kurz McLarenu i Andreasa Seidla.

„Andreas, ktorý v McLarene odvádzal skvelú prácu počas posledných pár rokov, ma počas sezóny veľmi transparentne informoval, že po vypršaní zmluvy na konci roka 2025 odíde inam,“ uviedol Zak Brown.

„Pravdepodobne bolo celkom jasné, o akú destináciu sa jedná, čo je celkom pochopiteľné vzhľadom na jeho minulosť [keďže Seidl v minulosti spolupracoval s koncernom Volkswagen]. V tom čase sme mali v úmysle v dohľadnej budúcnosti pokračovať v spolupráci. Mali sme veľmi dobrý vzťah, a on má veľmi silnú pracovnú disciplínu. Pôvodne sme chceli dať ku koncu sezóny svetu vedieť, že k zmene na poste šéfa tímu dôjde na konci roku 2025,“ opisuje pôvodné plány McLarenu jeho výkonný riaditeľ.

Brown prezradil, že po tomto plánovanom vyhlásení bol Andrea Stella prvou voľbou, a teda prvým človekom, ktorému by zavolal s otázkou, či by chcel viesť McLaren od sezóny 2026. Stella by mal dostatok času sa na novú úlohu pripraviť, a keby nový post odmietol, tak McLaren by zas mal čas hľadať alternatívu.

Veci sa dali do pohybu po odchode Mattiu Binotta z Ferrari a prestupe Frédérica Vasseura. V Alfe Romeo zrazu zostala voľná stolička, ktorú majiteľ stajne Finn Rausing chcel čím skôr obsadiť. Je preto prirodzené, že zavolal Zakovi Brownovi a spýtal sa ho, či by bolo možné Seidla prepustiť skôr.

„V rýchlom svete Formuly 1 začalo byť zrejmé, že Fred pôjde do Ferrari,“ vysvetľuje Brown. „Finna Rausinga poznám už desať rokov a vychádzame spolu veľmi dobre. Zavolal mi, aby sa ma spýtal, či by sme vedeli prejednať predčasné uvoľnenie Andreasa. Zareagoval som tak, že ak Andrea prijme úlohu šéfa tímu, tak veľmi rád na tú výmenu pristúpim okamžite, čo by zároveň znamenalo, že všetci sa na najbližší čas ocitnú na svojich miestach.“

„A tak som sa šiel pozhovárať s Andreom [Stellom], ktorý vtedy ešte nevedel, že Andreas [Seidl] v roku 2026 pôjde inam,“ pokračoval 51-ročný Američan. „Po niekoľkých dobrých rozhovoroch Andrea túto úlohu vďačne prijal, vďaka čomu sme sa potom dostali do veľmi dobrej pozície. Andreas bol smerom do budúcna našou voľbou číslo jedna na post šéfa. Všetko sa to zomlelo celkom rýchlo.“

Zaujímavosťou je, že McLaren Seidlovi schválil aj okamžitý prestup do Sauberu. Vo Formule 1 je totiž zvykom pri prestupoch top ľudí natiahnuť čas nútenými dovolenkami a minimalizovať tak množstvo hodnotných informácií, ktoré by sa dostali do rúk konkurencie.

„My máme skvelý vzťah. Viem, že veľa tímov to zvykne hrať na tieto nútené dovolenky, ale ja si myslím, že u nás v McLarene sme ukázali, že sa vieme rozísť tak, aby to vyhovovalo všetkým, či už ide o jazdcov alebo zamestnancov,“ ozrejmil tento postoj McLarenu.

Brown je podľa vlastných slov z angažovania Stellu, ktorý v minulosti pôsobil aj vo Ferrari, nesmierne nadšený. „Andrea má bohaté skúsenosti nielen s McLarenom, ale má aj bohatú históriu s Ferrari. Takže je to niekto, o kom vieme, že pozná tím skrz naskrz. Je veľmi praktickým človekom. Ja a akcionári sme mali veľký záujem, aby sa stal šéfom tímu, lebo je to človek, ktorý si neváha zašpiniť ruky, aj keď si nemyslím, že si tie ruky v skutočnosti zašpiní! Sme veľmi nadšení, že sme sa dostali tam, kde sme dnes,“ uzavrel Brown.