logo F1online.skF1online.sk

Fernando je vždy o dve zastávky napred, hovorí Ocon

Fernando Alonso pred Estebanom Oconom
© XPB Images/Alpine Media
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík12. 12. 2022

Nový tímový kolega je vždy príležitosťou naučiť sa niečo nové. Esteban Ocon mal v posledných dvoch rokoch príležitosť pracovať s profesorom vysokej školy motoršportu Fernandom Alonsom. Napriek mnohým treniciam Ocon priznáva, že sa od skúseného matadora veľa naučil a obdivuje najmä prehľad, aký má dvojnásobný majster sveta v pretekoch.

Bola to intenzívna spolupráca ozdobená víťazstvom Ocona na Veľkej cene Maďarska. Veľkú zásluhu na tomto úspechu mal aj Alonso, ktorý vtedy poriadne potrápil a zdržal Lewisa Hamiltona.

Po takomto triumfe by nejeden očakával, že v garáži zavládne harmonická atmosféra, ale ako sme videli v tomto roku, nebolo tomu ani zďaleka tak a vzťah medzi Oconom a Alonsom sa ukázal ako veľmi problematický.

„Keď sa obzriem na posledné dva roky, tak boli skvelé. Fernanda veľmi rešpektujem a tiež rešpektujem všetko, čo vo Formule 1 dosiahol. Je to jedna z legiend tohto športu, ale bol som dosť sklamaný z toho, čo povedal v Brazílii,“ povedal Ocon v rozhovore pre RacingNews365.com.

Takto to dopadá, keď sa stretnú dve egá. Vo Formule 1 sme za tie roky videli množstvo vyhrotených interných súbojov a ešte ich aj mnoho uvidíme. Nič to však nemení na tom, že pre mladšieho z dvojice pilotov Alpinu to bola výnimočná príležitosť učiť sa a Esteban sa to snažil využiť.

„Nemám jeho skúsenosti, ale ako jazdec sa zakaždým učíte, zvlášť s novým tímovým kolegom, pretože v porovnaní s vami pracuje odlišne. Bolo to zaujímavé pracovať s majstrom sveta a vidieť, čo robí,“ hovorí Ocon.

„Má o všetkom prehľad, vie, kde sa v pretekoch nachádza a po troch zastávkach tiež dobre vie, s kým preteká. Vždy je hlavou o dve zastávky napred.“

„V tomto roku v Bahrajne som prvýkrát zažil preteky s tromi zastávkami v boxoch, aj keď stále mám málo skúseností aj s dvoma zastávkami a väčšinou som jazdil len na jednu. Byť schopný porozumieť situácii v takýchto pretekoch je určite niečo, čo som sa snažil získať,“ povedal Ocon.

„Dúfam, že aj on sa naučil niečo odo mňa, pretože keby som sa učil len ja od neho, znamenalo by to, že by som s veľkou stratou prehral, čo sa nestalo. Bolo príjemné pracovať s niekým, kto nasadil latku takto vysoko,“ dodal francúzsky pretekár.

Súvisiace články

Diskusia