logo F1online.sk

Ďalší „expert“ z F2: Cordeel prekročil rýchlosť o 130 kilometrov za hodinu a natáčal si to

Amaury Cordeel
© Twitter/Van Amersfoort Racing
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík5. 12. 2022

Jazdci vo Formule 2 sa delia na dve skupiny. Prvá to vo svojej kariére i živote myslí vážne, druhá sa tam zrejme prišla len predvádzať. Nejeden z nich sa už v aute stihol poriadne „vyfarbiť“ a naposledy ukázal svoj inteligenčný potenciál Amaury Cordeel.

O takýchto jazdcoch sa nepíše pre ich výkony, ale lapsusy. Svojho času si pomyselnú cenu „idiot roka na internete“ vyslúžil bývalý pilot F2 Alessio Deledda, ktorý sa rútil po talianskej diaľnici v Lamborghini Urus rýchlosťou okolo 300 kilometrov za hodinu, pritom jednou rukou držal volant a druhou si všetko natáčal na mobil.

Hodí sa pripomenúť, že tento muž patril vo Formule 2 k absolútne najpomalším. V takom Monaku (na najkratšom okruhu v kalendári) stratil v kvalifikácii na najrýchlejšieho Théa Pourchaira takmer sedem sekúnd. V kokpite mu to teda, očividne, nešlo tak dobre ako na diaľnici s mobilom v ruke.

O dva roky neskôr sa k nemu v pomyselnom klube „idiotov na internete“ pripája Amaury Cordeel. O tomto Belgičanovi treba povedať, že vo Formule 2 nepatrí k žiadnym hviezdam. Rok zakončil na sedemnástom mieste so ziskom 26 bodov, no keďže juniorské série stále žijú v „dobe kešu“, Belgičan využil svoje imanie a v budúcom roku postúpil do tímu Virtuosi, ktorý je mnohými považovaný za ten úplne najlepší na rošte.

Skôr než výkonmi na trati si však Cordeel vyslúžil pozornosť svojimi lapsusmi. Už za šesť podujatí nazbieral dvanásť trestných bodov a musel vynechať britskú GP v Silverstone. V zbieraní trestných bodov sa nezastavil ani po svojom návrate, ale tentokrát sa mu ich už „nepodarilo“ pozbierať dvanásť.

Tie však pozbieral na svoj vodičský preukaz, ktorý mu teraz belgické úrady odobrali. Vo svojom rodnom meste Temse sa totiž na predpísanej päťdesiatke rútil rýchlosťou neuveriteľných 179 kilometrov za hodinu. A ako na to belgická polícia prišla? Nuž tak, že si to tento mladý muž všetko pekne natočil a svoje vyčíňanie zverejnil na TikTok-u.

K skutku došlo ešte v decembri 2020, kedy bol Cordeel pilotom Formuly Renault, no k potvrdeniu rozhodnutia došlo až tento mesiac. Dostal pokutu 3 600 eur a vodičské oprávnenie mu bolo odňaté na šesť mesiacov, čo nám veru príde ako chabý trest.

Cordeel pritom pred súdom tvrdil, že na tomto videu pridanom na jeho TikTok-u nešoféruje on. „Nemohol som šoférovať, pretože som v tom čase vôbec nemal vodičský preukaz,“ tvrdil súdu.

Snažil sa aj jeho právnik, ktorý svojho klienta hájil tým, že neexistuje dostatok dôkazov. Navyše sa jednalo o auto jeho otca (prekvapivo). Súd mu to však „nezožral“ a dal za pravdu prokurátorovi.

Pikantné na tom celom je, že o celej veci nemal tušenie ani šéf Formuly 2 Bruno Michel. „Práve sa o tom dozvedám,“ prehlásil. „Zrejme to budeme musieť prediskutovať s FIA a zistiť, či s tým môžeme niečo urobiť. Určite to nemôžeme ignorovať, no teraz na to naozaj neviem odpovedať. Určite to musíme prediskutovať s FIA a uvidíme, ako sa s tým vysporiadame.“

Médiá okrem toho dodávajú, že toto nemusel byť ani zďaleka prvý výčin 20-ročného cestného piráta. Na internete sa totiž taktiež objavilo video, kde mal na Audi prekročiť rýchlosť na verejnej komunikácii o 185 kilometrov za hodinu. Aj toto video sa objavilo na internete a aj vtedy Cordeel popieral, že by to bol on. Úrady vtedy k žiadnemu záveru nedospeli.