logo F1online.sk

Stella sa neobáva opakovania scenára s Ricciardom: Oscar si nájde vlastnú cestu

Oscar Piastri
© LAT Images/Pirelli F1 Press Area
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík2. 12. 2022

Čo čaká austrálskeho mladíka Oscara Piastriho v jeho prvej sezóne vo Formule 1? Keď do tímu McLaren prichádzal Daniel Ricciardo, veci sa vyvinuli úplne opačne, než vtedy značná časť verejnosti očakávala. Tím s ním nakoniec predčasne ukončil spoluprácu a nahradil ho jeho krajanom Oscarom Piastrim, ktorého po boku Landa Norrisa nečaká jednoduchý prvý rok.

Práve okolo britského mladíka sa bude točiť ďalší osud britskej stajne i samotného Piastriho. Na Norrisa sa bude tím veľmi spoliehať, čo aspoň od úvodu môže Oscara odbremeniť, no keď nebude dodávať výsledky, skôr či neskôr sa aj naňho obráti pozornosť.

„Myslím si, že kontinuita s Landom bude pre náš tím dôležitým bodom. On je náš referenčný bod,“ vysvetlil pretekový riaditeľ McLarenu Andrea Stella.

„Túto referenciu už za tie roky dobre poznáme, už len preto, že sme si s Landom prešli celým jeho vývojom. Stane sa tak referenčným rámcom aj pre Oscara, a to nielen po stránke výkonnosti, ale tiež celkového porozumenia auta,“ dodal.

Austrálskeho mladíka v jeho nováčikovskej sezóne naozaj nečaká žiadny „med“. Stačí sa pozrieť, ako sa vo Wokingu popálil Daniel Ricciardo. Lando sa za štyri roky stal stabilným pilierom McLarenu, jeho najväčšou hviezdou a mužom, ktorý sa podieľa na udávaní tempa celej stajne. Piastri bude toto všetko musieť zvládnuť vo svojej vôbec prvej sezóne vo Formule 1, ale základ – poriadny kusisko prirodzenej rýchlosti – mu určite nechýba.

„Vo Formule 1 dokážete z čísel získať veľmi dobrú predstavu o vlastnej konkurencieschopnosti. Pri jazdcoch ide hlavne o detaily,“ hovorí Stella.

„Pokiaľ ide o Oscara, tak ho považujeme za samostatnú kapitolu. Chceme využiť to, čo sme sa naučili s Danielom, ale sme celkom pevne presvedčení, že bude mať dostatočný talent, metodiku a inteligenciu, aby si našiel vlastnú cestu,“ dodal Stella.

Súvisiace články