logo F1online.sk

Rossiho prekvapil vlastný tím: V Barcelone to bol z našej strany bordel

Fernando Alonso
© Alpine Media
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík2. 12. 2022

Pomyselný titul najlepšieho zo „zvyšku sveta“, to je primát, ktorý nikto nechce, ale každý oňho bojuje. V strede poľa zviedli tesnú bitku o celkové štvrté miesto tímy Alpine a McLaren. Úspešnejší bol francúzsky celok, ktorý tým značne potešil svojho šéfa. Ten vraj na predsezónnych testoch takýto výsledok nečakal.

Štvrté miesto síce vo veľmi konkurenčnom svete Formuly 1 nie je nijak populárne, ale pre stajňu z Enstone to bola beztak najlepšia sezóna od roku 2018 (vtedy takisto skončili na štvrtom mieste), čo stále nie je na zahodenie. Podľa bossa tímu Laurenta Rossiho to je však stále lepší výsledok než sám očakával.

„Na začiatku sezóny sme neboli v dobrej forme, chápete, povedal by som, že v Barcelone to bol z našej strany bordel,“ povedal Rossi, ktorého cituje Motorsport.com.

„Hovorili sme si, že vyvíjať budeme čo najdlhšie, pretože to bolo úplne nové auto. Od toho sa odrazíme a budeme pokračovať v ceste nahor. Pamätám si, že nikto nás nevidel vyššie ako na ôsmom mieste. Taký McLaren mal veľmi rýchle auto.“

„Som teda celkom rád, že sa nám podarilo dotiahnuť a potom ich aj predbehnúť. Nakoniec sme sa dostali tam, kde sme teraz,“ dodal Rossi.

Nakoniec sa dostali pomerne ďaleko. Veď Alpine ako jeden z mála tímov nasadzoval menšie upgrady v kratších časových intervaloch, kým ostatní väčšinou nasadzovali väčšie balíky každých päť alebo šesť podujatí. Stajni z Enstone sa však táto cesta celkom očividne vyplácala a monopost A522 sa postupne posúval nahor až Esteban Ocon a Fernando Alonso vybojovali niekoľko pekných výsledkov.

„Na začiatku sezóny bolo naším cieľom uviesť do praxe novú štruktúru, čo sa nám aj podarilo. Táto štruktúra mala za cieľ prinášať inovácie a vylepšenia v priebehu celej sezóny a zlepšovať našu konkurencieschopnosť, čo sa aj podarilo a výsledkom bolo lepšie umiestnenie,“ hovorí šéf stajne.

„Štvrté miesto je teda dôležité nielen z finančného hľadiska, ale dodá nám to aj potrebné momentum. Povedali sme si, že sa budeme snažiť napredovať každý rok a pokúsime sa čo najviac dobehnúť top tímy. Prvý krok sa vydaril,“ dodal Rossi.