logo F1online.sk

Ferrari chcelo byť ako talianska reprezentácia, tvrdí Coulthard na tému Binottovho konca

Josef Král, David Coulthard a Števo Eisele
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerl29. 11. 2022

Aj David Coulthard sa dnes vyjadril k najhorúcejšej téme dňa. Stalo sa tak pred do posledného miesta zaplnenou Starou tržnicou na podujatí, na ktoré bude československá formulová komunita dlho spomínať. Ako legendárny DC vidí situáciu Ferrari?

Vicemajster sveta z roku 2001 dnes zavítal do Bratislavy a naživo vystúpil v bratislavskej Starej tržnici v rámci EisKing TOUR. V súčinnosti so Števom Eiselem a Josefom Králom ponúkol David Coulthard fanúšikom na mieste i streame neopakovateľný zážitok.

V rámci diskusie sa nedalo vyhnúť dnešnej najhorúcejšej téme. A tou je, ako inak, koniec Mattiu Binotta v pozícii šéfa Scuderie Ferrari.

„Tento rok bol v podaní Ferrari premrhanou príležitosťou,“ vyhlásil David Coulthard, ktorý mal v úvode sezóny podobný pocit ako mnohí fanúšikovia talianskej stajne. Aj jemu sa zdalo, že by Ferrari mohlo ukončiť dlhočizné čakanie na ďalší titul, ktoré trvá už 15 rokov.

„Keď Charles Leclerc vyhral v Melbourne dominantným spôsobom, cítil som až chvenie a závan niekdajšej dominancie Michaela Schumachera. Ferrari vyzeralo také silné, myslel som si, že to bude ich rok. Prišli problémy so spoľahlivosťou, strategické zaváhania, i Charlesova chyba na Paul Richard. Tímový šéf však nie je stratég, pilot, ani nedizajnuje auto či motor. Preto len ťažko vidím, kde by niektoré zo spomínaných chýb padali priamo na jeho plecia,“ pokračoval bývalý pretekár Red Bullu, McLarenu či Williamsu.

Znie naozaj až neuveriteľne, že Ferrari čaká na titul od sezóny 2007, čiže dokonca o rok dlhšie než McLaren, ktorý medzitým stihol už naozaj všeličo. Po dlhom období vlády Francúza Jeana Todta v Maranelle už Scuderiu viedli len Taliani – postupne Stefano Domenicalli, krátko Marco Mattiacci, svojský Maurizio Arrivabene a naposledy práve Mattia Binotto, hoci jeho môžeme sčasti považovať za Švajčiara.

„Je to ako vo futbale – keď sa nedarí, prepustíte trénera. Vždy sa tomu čudujem, pretože tréner predsa nekope do lopty. Binotto je teda preč. Myslím si, že po tom, ako v tíme rozhodovali ľudia ako Jean Todt, Ross Brawn či Rory Byrne, tam bola túžba urobiť Ferrari viac talianske. Niečo ako talianska reprezentácia. Realita je taká, že tímy sú medzinárodné a pracujú tam ľudia odvšadiaľ. Preto potrebujete aj takého tímového šéfa, ktorý dokáže manažovať tieto rôzne typy osobností a je medzinárodne založený,“ pokračoval David Coulthard, akoby jasne naznačujúc, že nový šéf najslávnejšej stajne by nemusel byť Talian.

Charizmatický Škót jedným dychom dodal, že netuší, kto by mal Binotta nahradiť. „Ferrari tento rok nenaplnilo svoj výkonnostný potenciál. Neviem, kto bude nový tímový šéf, no bude pod veľkým tlakom. Počkajme si, koho vymenujú,“ uzavrel David Coulthard.

Súvisiace články