logo F1online.sk

Ocon je rád, že Alonso odchádza: 98 percent práce bolo na mne

Esteban Ocon pred Fernandom Alonsom
© LAT Images/Pirelli
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík28. 11. 2022

Ďalší problémový interný vzťah zahŕňajúci Estebana Ocona a Fernanda Alonsa. Nie je to prvýkrát, čo mali títo dvaja páni problém vychádzať s tímovým kolegom na druhej strane garáže. Síce to nebol dôvod jeho odchodu, ale španielsky pretekár je dnes už pilotom Aston Martinu, takže Esteban sa mohol pri jeho kritike vo francúzskych médiách trochu uvoľniť.

Francúz bol pre Fernanda viac ako zdatným súperom. Na takého vyrovnaného parťáka nie je „El Nano“ počas svojej kariéry zvyknutý. Alonso možno zanechal lepší dojem než Ocon, no ten sa nepochybne zaradil do exkluzívneho klubu pozostávajúceho z Lewisa Hamiltona a Jensona Buttona, ktorí boli ako jediní v internom súboji s Fernandom úspešní.

Nechýbali však „ohňostroje“. Zvlášť Ocon predviedol v súboji s Alonsom poriadne ostré lakte, čo sa nezaobišlo bez incidentov. Najviac vyhrotené to bolo na Veľkej cene Brazílie, kde obaja kolidovali a zruinovali Alpinu sobotný šprint. Alonso si vtedy už nedokázal zobrať servítku a tímového kolegu v médiách kritizoval. Ocon na to vtedy príliš nereagoval a s kritikou si počkal až na obdobie po skončení sezóny.

„Je pravdou, že som bol sklamaný z toho, čo povedal do médií a nie interne,“ prehlásil francúzsky pretekár v rozhovore pre Ouest-France. „Nediskutovali sme spolu o tom. Budem ho naďalej rešpektovať. Je však dobré, že odchádza do Aston Martinu a že sa naše cesty rozídu. Úprimne, práca bola z 98 percent na mojich ramenách a z dvoch percent na ňom. Bol som prepracovaný. Na mne spočíval všetok vývoj na simulátore, všetky marketingové cesty a podobne.“

Aj Esteban si však musí uvedomovať, že aj v roku 2023 ho možno čaká niečo podobné. Po problémoch so Sergiom Pérezom a teraz s Alonsom bude na druhej strane garáže pôsobiť Pierre Gasly, s ktorým má už desať rokov pošramotené vzťahy. Napriek tomu do toho vedenie Alpinu šlo dobre si vedomé rizík.

Oconov vzťah s Gaslym začína podobne, ako ten s Alonsom – hromadou priateľských a milých vyjadrení do médií, ale ktovie, o čom sa tu budeme baviť o dvanásť mesiacov.

„Poznáme sa veľmi dobre už niekoľko rokov,“ povedal Ocon na adresu svojho nového tímového kolegu. „Prvá motokára, do ktorej Pierre nasadol, bola moja. Jazdili sme spolu na rovnakých okruhoch a na rovnakých súťažiach. Mali sme spoločný sen dostať sa do Formuly 1 a podarilo sa nám ho naplniť. Už sa neviem dočkať, až začneme.“

Súvisiace články