logo F1online.sk

Neakceptovateľné, povedal o spoľahlivosti Alpinu Alonso

Fernando Alonso
© XPB Images/Alpine
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík27. 11. 2022

Radosť z odchodu do nového pôsobiska bola na posledných troch podujatiach priam hmatateľná. Fernando Alonso sa aj s Alpinom rozlúčil tak, ako s nejedným svojím bývalým zamestnávateľom, bez väčších „ďakovačiek“ a s extrémne rýchlym balením kufrov. V sezóne 2022 toho kvôli nespoľahlivosti vlastného auta musel zniesť naozaj dosť.

Bolo toho toľko, že sa to hádam ani nedá porátať. Netýkalo sa to pritom iba nedokončených pretekov (tých bolo celkovo šesť), ale aj ďalších „detailov“. V Bahrajne či Kanade nedodával jeho motor plný výkon, do rakúskeho šprintu neodštartoval pre elektronický problém, v austrálskej kvalifikácii to bol problém s hydraulikou a podobne.

A keď už Fernando francúzsky tím opúšťal, nebol dôvod na prílišný sentiment a pri jednom zo svojich posezónnych rozhovorov označil spoľahlivosť svojho auta za „neakceptovateľnú“.

„Faktom je, že v tomto roku to po stránke spoľahlivosti išlo proti autu s číslom 14. Celkovo šesť vypadnutí,“ povzdychol si Alonso.

„Boli tu však aj také, ktoré sa ako vypadnutia nepočítajú, ale napríklad v austrálskej kvalifikácii nastal problém, do rakúskeho šprintu sme ani neodštartovali a podobne. Mali sme teda dokopy nejakých deväť alebo desať problémov so spoľahlivosťou, čo na tejto úrovni určite nie je akceptovateľné,“ povedal dvojnásobný majster sveta.

Problémy so spoľahlivosťou sú lajtmotívom kariéry španielskeho pretekára, ktorý si ich vytrpel neúrekom. Tou „najslávnejšou“ kapitolou je určite projekt McLaren-Honda, čo však Alonso nechcel porovnávať.

„Myslím si, že v tomto roku sme boli konkurencieschopnejší. Keď sme už preteky dokončili, bolo to príjemnejšie a zábavnejšie než s McLarenom a Hondou, kde sme zakaždým končili mimo bodov. Nebudem to teda porovnávať,“ hovorí Alonso, ktorý kapitolu menom Alpine už hodil za hlavu.

„Som rád, že môžem túto kapitolu uzavrieť a začať s novou motiváciou. Tento nový projekt je úžasný, naberajú nových ľudí, rozširujú zázemie a investujú. Myslím si, že nastávajú dobré časy, takže sa už neviem dočkať budúceho roka,“ povedal Alonso.

Súvisiace články