logo F1online.sk

Alpine by o rok mohol potrápiť top tímy, domnieva sa Ralf Schumacher

Fernando Alonso a Esteban Ocon
© LAT Images/Pirelli F1 Press Area
Tomáš Masár
Tomáš Masár25. 11. 2022

Ralf Schumacher neočakáva, že Red Bull bude v budúcej sezóne dominovať tak, ako tomu bolo v tomto roku. Namiesto toho sa domnieva, že uvidíme vyrovnaný trojboj medzi tímom z Milton Keynes, Mercedesom a Ferrari. Kartami by však mohol zamiešať ešte jeden celok – Alpine. Ten bol v uplynulom ročníku štvrtým najsilnejším na štartovom poli, no keďže sa jedná o francúzsku stajňu, nie je žiadnym prekvapením, že výrazne doplácal na spoľahlivosť.

Sezónu jasne ovládol Red Bull, keď Verstappen s Pérezom zaznamenali až sedemnásť víťazstiev. Ferrari sa na začiatku ročníka javilo byť dokonca najrýchlejšie, no rýchlo odpadlo a už de facto v polovici sezóny bolo zrejmé, že titul poputuje do rúk „červených býkov“. Mercedes zase nezachytil úvod do sezóny, keď bojoval ako s poskakovaním, tak aj s koncepčnou chybou auta, no v závere šampionátu, prekvapivo až na VC Abú Zabí, pravidelne bojoval o víťazstvá.

Ralf Schumacher si myslí, že Red Bull do určitej miery doplatí na obmedzený čas strávený v aerodynamickom tuneli a o rok sa tak rozdiely na špici o niečo vyrovnajú.

„Predpokladám, že v budúcom roku to bude trojboj,“ uviedol Ralf Schumacher pre nemecký Sky. „Trochu ma však prekvapilo, že Mercedes mal v posledných pretekoch v Abú Zabí opäť problémy. Považoval som ich za silnejších a Ferrari za slabšie. V Mercedese ešte zjavne neprišli na kĺb svojim problémom.“

„Red Bull bude mať v nasledujúcej sezóne ešte väčší problém, pretože bude mať kvôli pokute za rozpočtový strop menej času na testovanie v aerodynamickom tuneli a menej času na počítačové simulácie CFD. Odzrkadlí sa to pri vývoji nového auta pre rok 2023 ako aj auta pre rok 2024.“

Schumacher očakáva, že niektoré z menších tímov vďaka rozpočtovému stropu v budúcom roku zaznamenajú značný progres a dokážu potrápiť top tímy. Favorizuje Alpine.

„Pomaly sa objavujú menšie tímy, ktoré majú vďaka rozpočtovému stropu viac šancí priblížiť sa. Bude vzrušujúce sledovať, ako sa s tým vysporiadajú a kto z nich ako prvý zaznamená najväčší pokrok. Myslím si, že napríklad Alpine by sme v nadchádzajúcom roku rozhodne nemali podceňovať.“

„Vynára sa však otázka, do akej miery im bude chýbať Alonso. Španiel tento rok tímu určite niečo priniesol. Uvidíme, ako dokážu posunúť dopredu tím jazdci ako Esteban Ocon a Pierre Gasly. Čo sa ale týka rýchlosti, Alpine bol tento rok veľmi dobrý. Ich motor bol veľmi dobrý, môžu na ňom stavať, dobre rozvinúť svoj balík v rámci rozpočtového stropu a priblížiť sa tímom pred nimi,“ dodal víťaz šiestich veľkých cien.

Súvisiace články