logo F1online.sk

Oficiálne! Ricciardo sa po štyroch rokoch vracia do Red Bullu

Max Verstappen a Daniel Ricciardo v roku 2018
© Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík23. 11. 2022

Očakávané sa stalo skutočnosťou. Daniel Ricciardo sa vracia „domov“ do Red Bullu. Tento tím pred štyrmi rokmi pomerne naštvane opúšťal, teraz mu má poslúžiť ako odrazový mostík k reštartu jeho kariéry vo Formule 1.

Načrtol to už doktor Marko počas posledného víkendu sezóny, no po pár hodinách svoje slová dementoval. Očakávalo sa, že Ricciardove ďalšie kroky povedú buďto späť do Red Bullu alebo do Mercedesu. V oboch týchto tímoch mal pôsobiť ako rezervný alebo testovací pilot, čím si chce udržať svoju nádej na návrat na štartový rošt v sezóne 2024.

Podľa oficiálneho stanoviska Red Bullu bude Daniel Ricciardo v roku 2023 pôsobiť v tíme ako jeho „tretí pilot“, pričom stajňa z Milton Keynes nezabudla zvýrazniť ani marketingové povinnosti, ktoré ho v budúcom roku čakajú.

„Možno je to naše najhoršie strážené tajomstvo, ale klebety sú pravdivé – Daniel Ricciardo sa vracia a opäť sa pripojí k tímu ako náš tretí pilot pre sezónu 2023. Prinesie nám svoje bohaté skúsenosti a charakter, bude pomáhať tímu pri testovaní a s prácou na simulátore, ale taktiež aj pri jeho reklamných aktivitách,“ privítal Red Bull svojho „strateného syna“ v oficiálnom stanovisku.

Drvivú väčšinu z jeho 32 pódií a sedem z celkových ôsmich víťazstiev získal Daniel práve s Red Bullom, ktorý po skončení sezóny 2018 opustil, aby sa vydal za novými výzvami. Nebolo žiadnym tajomstvom, že sa ku koncu svojho pôsobenia v tíme necítil dobre, Red Bull zjavne uprednostňoval Maxa Verstappena, a tak Ricciardo napokon kývol na lukratívnu ponuku šéfa Renaultu Cyrila Abiteboula, ktorý mu podľa medializovaných informácií ponúkol dvojročnú zmluvu s celkovou gážou 50 miliónov dolárov.

Po tom, čo „zhrabol všetky prachy“, kývol na ďalšiu lukratívnu ponuku, tentokrát od Zaka Browna a McLarenu, avšak jeho pôsobenie v britskom tíme skončilo katastrofou. Síce dokázal senzačne zvíťaziť v Monze, ale tímový kolega Lando Norris ho väčšinou úplne demoloval. Problémy zvládnuť monoposty McLarenu sa napokon podpísali na tom, že kedysi jeden z najrešpektovanejších a najžiadanejších pilotov zostal pre rok 2023 bez súťažnej sedačky. Napokon tak kývol Red Bullu, kam sa vracia za diametrálne odlišných okolností, než za akých ho opúšťal.

„Odkedy Daniel na konci roka 2018 opustil tím, strávil dva roky v Renaulte a potom dva roky v McLarene. Hoci nezaznamenal taký úspech, na aký bol zvyknutý, zostáva fenomenálnym a vysoko rešpektovaným jazdcom, ktorý do tímu prinesie znalosti a skúsenosti,“ hodnotí Red Bull ostatné dva roky Ricciardovej kariéry.

„Môj úsmev hovorí za všetko, som naozaj nadšený, že sa v roku 2023 vraciam domov do tímu Oracle Red Bull Racing ako jeho tretí jazdec,“ prehlásil Ricciardo. „Na svoje pôsobenie v tomto tíme mám už teraz veľa pekných spomienok, ale privítanie od Christiana, doktora Marka a celého tímu si úprimne vážim. Budem mať možnosť prispieť svojou troškou a obklopiť sa najlepším tímom v F1. Zároveň dostanem čas načerpať nové sily. Už sa neviem dočkať, až budem môcť pomáhať na simulátore, pri testovaní a reklamných aktivitách. Poďme do toho!“

Radosť z návratu širokého austrálskeho úsmevu mal aj jeho staronový šéf Christian Horner. „Je skvelé, že sa Daniel vracia do rodiny Red Bullu. Má obrovský talent a veľký charakter. Celá továreň je nadšená, že ho bude môcť privítať opäť doma. V úlohe testovacieho a tretieho jazdca nám Daniel poskytne možnosť rozdeliť úlohy, pomáhať pri vývoji a prispieť svojimi skúsenosťami a znalosťami. Sme veľmi radi, že môžeme s Danielom opäť spolupracovať a tešíme sa na to, čo tímu prinesie v roku 2023.“

Súvisiace články