logo F1online.sk

Red Bull doplatí na menej času vo veternom tuneli, prorokuje Wolff

Max Verstappen a Lewis Hamilton
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík23. 11. 2022

Čo nám prinesie sezóna 2023? V roku 2022 sme po prvýkrát videli v akcii novú generáciu monopostov a bol to tiež druhý rok od zavedenia rozpočtového stropu. Z vyjadrení šéfov tímov sa však zdá, že potenciálne vyrovnanie síl na čele bude mať na svedomí iné pravidlo. Zvlášť šéf Mercedesu Toto Wolff počíta s tým, že Red Bull doplatí na tohtoročnú rozpočtovú kauzu.

Bolo to zavedenie nových finančných pravidiel a rozpočtového stropu, ktoré malo znížiť rozostupy medzi desiatkou tímov. Už sú to takmer dva roky, čo došlo k zavedeniu tejto novinky a rozostup medzi čelom štartového poľa a „zvyškom sveta“ je stále dosť veľký.

Red Bull si v tejto sezóne dokázal vybudovať pomerne veľký náskok. Mercedes a Ferrari čaká v zime veľa práce v úsilí zmazať svoju stratu. Podľa Tota Wolffa im však v budúcom roku pomôže, že šampióni nebudú môcť vo veternom tuneli stráviť toľko času.

Po započítaní trestu zostane Red Bullu 63-percentný čas na testovacích zariadeniach, kým Ferrari dostane 75 percent a Mercedes 80, čo znamená, že inžinieri v Brackley budú mať o 27 percent viac priestoru na testovanie.

„Myslím si, že je to ťažšie, pretože v dnešnej dobe už nemôžete investovať viac v snahe zrýchliť,“ odpovedal Toto Wolff na otázku, či bude náročnejšie dotiahnuť Red Bull v podmienkach rozpočtového stropu.

„Myslím, že s týmito aerodynamickými pravidlami budú mať k dispozícii o 25 percent menej času vo veternom tuneli než my. Toto môže mať vplyv. Je to nastavené tak, aby tímy z chvosta dokázali v porovnaní s čelom urobiť naozaj veľký krok vpred. Toto je tiež dôvod, prečo v budúcnosti uvidíme oveľa tesnejšie majstrovstvá, pretože keď ste na poslednom mieste, dostanete o 40 percent viac času.“

„Je to výhoda, ktorú musíte využiť. Je dopredu dané, že to aj dokážeme využiť? Ktovie? Red Bull má totiž brilantný tím,“ dodal Wolff.

Jeho celok čelil v tomto roku nemalým problémom, keď strávil množstvo času riešením problémov s poskakovaním. V úplnom závere však monopost W13 ukázal svoju silu. Dokáže sa tento tím v budúcom roku plnohodnotne vrátiť do bojov na čele?

„Nikdy nie som o niečom takom presvedčený,“ prehlásil Wolff. „Som človek, ktorý vidí vždy pohár ako poloprázdny a nikdy neverím, že odvádzame dostatočne dobrú prácu. Nie som si istý, či sa dokážeme vrátiť späť do boja o titul, pretože musíte uznať, že konkurencia je mocná.“

„Urobíme však všetko, čo je v našich silách, stanovíme si vysoké ciele a pokúsime sa ich dosiahnuť,“ dodal Wolff.

Súvisiace články