logo F1online.sk

Nečakané gesto: Nechcel som na Seba útočiť, prezradil Alonso

Fernando Alonso
© Twitter/Alpine
Milan Kubala
Milan Kubala20. 11. 2022

Fernando Alonso bol kedysi nepriateľom Sebastiana Vettela na život a na smrť. V Abú Zabí sa však lúčili ako priatelia. Španielsky pretekár, ktorému motoršport a súťaživosť doslova koluje v žilách, prezradil, že na Sebastiana Vettela ani nechcel útočiť. V prvom rade chcel, aby si posledné preteky kariéry poriadne užil.

Alonso už po kvalifikácii prezradil, že na Sebastiana Vettela dával dobrý pozor. “Áno, bol som veľmi šťastný,” poznamenal na margo Vettelovej kvalifikácie. “Ani nie, že by som sa mu pokúšal pomôcť, ale všetci sme sa snažili ho sledovať, či sa neobjaví v spätnom zrkadle vo svojom rýchlom kole, pretože sme chceli, aby mal hladký víkend.”

“Takže v nedeľu bude štartovať deviaty a ja desiaty. Na štarte a v prvom kole sa oňho postarám,” vyhlásil ešte v sobotu dvojnásobný šampión. Vtedy sme si jeho slová mohli vysvetliť akokoľvek. Najpravdepodobnejšie však bolo, že sa o Vettela postará tým, že ho hneď predbehne.

V nedeľu sme však zostali prekvapení, keď sa Fernando Alonso tesne pred štartom pretekov s prilbou na hlave sklonil k Sebastianovi Vettelovi a povedal mu, aby si s ním nerobil starosti, že v prvom kole nebude útočiť. Namiesto toho si má užiť posledné preteky.

Veľmi nečakané gesto zo strany Fernanda Alonsa. “Nechcel som na Seba útočiť,” priznal po pretekoch španielsky matador. “Len som chcel za ním odjazdiť pár kôl a užiť si to.”

Ale pozor, možno to nebolo len priateľské gesto. Keby sa Aston Martinu podarilo predbehnúť Alfu Romeo v bitke o šieste miesto Pohára konštruktérov, priamo by z toho profitoval aj Fernando Alonso. Aston Martin by totiž dostal väčší podiel z prize money. Tieto peniaze by mohol investovať do rozvoja stajne, v ktorej už o pár mesiacov bude jazdiť Alonso.

Ale napokon to všetko bolo jedno. Krátko po tom, čo Sebastian Vettel v 25. kole zamieril do boxov a spadol na predposlednú priečku, sa poradím začal prepadávať aj Alonso. Nezamieril však do boxov, aby prezul a opäť sa vynoril niekde okolo Aston Martinu. Z trate ho stiahol samotný tím pre únik vody.

“Žiaľ, ďalší problém s motorom,” povzdychol si. “Toto je taký sumár našej sezóny. Žiaľ, na aute s číslom 14 sa tieto veci dejú neustále, takže pribudla ďalšia.”

Aj preto “rád uzatváram túto kapitolu” v Alpine. “A hneď ráno začínam motivovaný v Aston Martine.” Alonso nakoniec nečakal ani na ráno, už večer si pobalil veci a pobral sa do motorhomu britskej stajne.

“Tento projekt je úžasný, tiež ako naberajú nových ľudí, budujú továreň, investujú. Myslím si, že lepšie časy sú na dohľad a ja sa neviem dočkať ďalšieho roka,” prezradil Fernando Alonso.

Veľkým zlepšením bude už len to, ak sa pohonná jednotka Mercedesu nebude kaziť tak často ako notoricky nespoľahlivý agregát od Renaultu. “Je faktom, že v tejto sezóne to šlo proti nám a autu s číslom 14. Šesť vypadnutí… Ale niektoré veci sa ani nerátali ako vypadnutia, napríklad v Austrálii som mal problém v kvalifikácii, v rakúskom šprinte som ani neodštartoval a tak.”

“Takže celkovo som mal deväť alebo desať problémov so spoľahlivosťou, čo na tejto úrovni nie je akceptovateľné. A všetko sa to dialo na mojom aute. Takže som rád, že končím, a zajtra začnem s prípravou sedadla v Aston Martine, v utorok zas testami pneumatík. Dúfam, že v tomto novom projekte budem mať viac šťastia,” uzavrel.

Súvisiace články