logo F1online.sk

Chcel som byť súčasťou top tímu, hovorí Ricciardo o budúcom roku

Daniel Ricciardo
© Twitter/McLaren
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerl20. 11. 2022

Pomyselný kruh sa s najväčšou pravdepodobnosťou uzavrie. Daniel Ricciardo je veľmi blízko k návratu do Red Bullu, kde by mal v budúcom roku plniť úlohu rezervného pilota, resp. ambasádora značky. Austrálčan tak odmietol ponuku Haasu, v ktorom mohol pôsobiť ako jeden z jazdcov.

Keď na konci augusta vyšlo oficiálne oznámenie o konci Daniela Ricciarda v McLarene, samotný pilot mal pomerne jasno v tom, že v roku 2023 nechce pretekársku sedačku v F1.

„Chcel som stráviť nejaký čas mimo pretekania a súťaženia. Posledné roky boli pre mňa pri všetkých starostiach dosť únavné. Preto mi bolo hneď po letnej prestávke jasné, čo chcem, a čo pre mňa bude najlepšie,“ reagoval Daniel Ricciardo na otázku Autosportu.

Ako ste sa aj vďaka nášmu článku dozvedeli, Haas nebol pre Austrálčana nikdy reálnou možnosťou, a zrejme ani Alpine, o ktorom sa chvíľu šepkalo. Posledné špekulácie hovorili o jeho úlohe rezervného pilota buď v Mercedese, alebo práve v Red Bulle.

„Čím viac som nad tým rozmýšľal, tým viac som túžil byť na určitej úrovni súčasťou top tímu,“ vyhlásil Austrálčan, ktorý je veľmi blízko k návratu do Red Bullu, za ktorý jazdil v rokoch 2014-2018. „Nie je to ešte hotové. Preto som to ani nepotvrdzoval. Môžem sa vám však pozrieť do očí a povedať, že v tejto chvíli je to najpravdepodobnejšia možnosť,“ povedal Ricciardo na margo svojej dohody s červenými býkmi.

Znie trochu paradoxne, že Ricciardo po sezóne 2018 opustil rodinu Red Bullu najmä preto, že nechcel byť v tieni Maxa Verstappena. Svoje vtedy určite zohrala aj ich slávna vzájomná kolízia z Baku. Nasledovali dva priemerné roky v Renaulte s dvoma pódiami, a dva neúspešné v McLarene, z ktorých žiari jedine víťazstvo z Monzy.

Teraz sa kruh načas uzavrie návratom do prakticky materskej stajne. Čo to však s Ricciardom spraví pre rok 2024? „Buď sa vo mne naplno zapáli oheň a budem hladnejší a motivovanejší než nikdy predtým, alebo si poviem, že práve toto je pre mňa tá správna vec…“

„Aj keď v pretekaní prechádzate vzostupmi a pádmi, tak vo svojom živote ako takom som šťastný. Ak teda nebudem počas budúceho roka cítiť túžbu vrátiť sa, zrejme na tom budem v živote fakt dobre a budem naozaj šťastný,“ zamyslel sa 33-ročný Austrálčan, ktorého čakajú v nedeľu posledné preteky vo farbách McLarenu. Odštartuje do nich z trinásteho miesta a verí, že sa dokáže posunúť späť do TOP10.

Súvisiace články