logo F1online.sk

Haas skúšal zlanáriť Ricciarda, ten Steinerovi nedvíhal telefón

Daniel Ricciardo
© Motorsport Images/McLaren
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík18. 11. 2022

Mohol byť Daniel Ricciardo v budúcom roku na štartovom rošte vo Formule 1? Zrejme mohol. Ako sa totiž zdá, nejaký záujem o jeho služby mal tím Haas, no austrálsky pretekár neprejavil veľkú ochotu rokovať so stajňou z Banbury.

Tím Haas tento týždeň potvrdil, že po posledných pretekoch sezóny sa rozíde so svojím súčasným pilotom Mickom Schumacherom a jeho miesto zaujme ostrieľaný Nico Hülkenberg, ktorý sa akoby zázrakom vráti na rošt, kde (až na pár výnimiek) sa naposledy objavil ešte v roku 2019.

Haas mu dal prednosť hlavne kvôli jeho skúsenostiam z najrôznejších tímov naprieč štartovým roštom. Tých však má na rozdávanie aj Daniel Ricciardo, ktorý má navyše aj nemalú marketingovú hodnotu, takže čo mohol stratiť Günther Steiner, keď sa ho pokúsil osloviť?

„Oslovil som ho ešte na začiatku, bolo to predtým, než bol oficiálne potvrdený jeho odchod z McLarenu,“ potvrdil médiám v Abú Zabí Steiner. „Snažil som sa zistiť, čo bude robiť v budúcom roku. Nikam sme sa však neposunuli.“

Bolo jasné, že nech by už Ricciarda zobral na palubu ktorýkoľvek tím, urobil by neľahké a riskantné rozhodnutie. Aj keď má povesť víťaza veľkej ceny, nepresvedčivé posledné roky by každého šéfa postavili pred neľahkú úlohu, obhájiť toto rozhodnutie pred bossom „hore“. Keby to totiž nevyšlo a Ricciardo by nepodával dostatočne kvalitné výkony ani v novom tíme, museli by ste sa pýtať, ako je možné, že to táto stajňa nevidela?

„Danielovi sa tento rok určite nedarilo, keby to tak nebolo, zostal by v McLarene aj ďalšiu sezónu,“ hovorí Steiner. „Myslím si teda, že toto musíme taktiež zvážiť.“

„Vedeli by sme, že toto nie je práve vrchol jeho kariéry a ja tomu stále nerozumiem, pretože podľa mňa je skvelý jazdec, keďže s Red Bullom vyhrával preteky a bol veľmi dobrý. V tomto roku sa to nejak nezišlo dohromady.“

„Keď teda vezmete niekoho takého, podstupujete riziko, či ho dokážete dostať opäť do formy alebo nie,“ dodal Steiner.

Keby však mal záujem a Ricciardo taktiež, mohlo sa to podariť? Temperamentný Tirolčan na to odpovedal niečím v zmysle „volaná stanica je dočasne nedostupná“.

„Nikdy sa k tomu nevyjadril a stále so mnou nehovorí,“ povedal Steiner.

„A môže za to byť rád, zvlášť po poslednom víkende. Keď do nás nabúral, nech so mnou radšej nehovorí. Stačilo, už mu to nezdvihnem,“ dodal so smiechom šéf Haasu.

Súvisiace články