logo F1online.sk

Ricciardo by nenahradil Péreza, ubezpečuje Horner

Sergio Pérez
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala19. 11. 2022

Čo bude robiť Daniel Ricciardo v priebehu nasledujúcej sezóny? Všetko nasvedčuje tomu, že sa vráti do Red Bullu. Zástupcovia červených býkov už o tom otvorene hovoria, hoci Christian Horner zdôrazňuje dve veci. Austrálčan zatiaľ nič nepodpísal a ak sa rozhodne položiť pero na papier, tak v Red Bulle bude skôr marketingovou postavou, ktorá určite nenahradí Sergia Péreza.

Idem-nejdem, idem-nejdem. Tak nejak sa zatiaľ črtá budúcnosť Daniela Ricciarda v Red Bulle. Helmut Marko totiž najskôr potvrdil jeho príchod, no ešte v ten istý deň ho dokázal dementovať. Skutočný význam jeho slov sa vraj stratil v preklade… Alebo pri zdroji.

Christian Horner v sobotu uviedol všetko na pravú mieru. Pobavila ho Markova horlivosť. “Ešte sme nič nepodpísali, ale Helmut so svojím nadšením už všetko oznámil. Takže to asi znamená, že Daniel sa k nám pripojí, pokiaľ sa nerozhodne to nepodpísať.”

Ak sa už tešíte na obnovenie rivality medzi Maxom Verstappenom a Danielom Ricciardom, radšej si hneď nechajte zájsť chuť. Red Bull chce Ricciarda využívať ako svojho ambasádora, ktorý bude lietať po svete a robiť značke promo, nie preháňať sa po okruhoch F1 a bojovať o pódiá a víťazstvá.

“Keď vezmeme do úvahy, aké sú dnes kladené nároky na jazdcov už len z marketingového hľadiska — my sme ako tím veľmi aktívni a podnikáme veľa predvádzacích jázd a podujatí —, tak mať v tíme jazdca Danielovho kalibru a s jeho históriou by bol pre nás prínos,” vyhlásil Horner.

Okrem toho, že by si Ricciardo vyplnil voľný rok a niečo si zarobil, by to malo preňho aj dôležitejšie benefity. “Preňho by to znamenalo, že by zostal v kontakte s Formulou 1 a my by sme ho nasadzovali aj na simulátor. Potenciálne by mohol prísť na niektoré podujatia, samozrejme, ak podpíše ten kontrakt. Som si istý, že toto všetko bude jasnejšie vo chvíli, keď ho podpíše.”

Naozaj nemôžeme rátať s tým, že by sa Ricciardo objavil v kokpite ako náhrada za Sergia Péreza? Šéf stajne z Milton Keynes opätovne zdôrazňuje, že Sergio Pérez má platnú zmluvu a Ricciardo ju nedokáže nijako roztrhať.

“Nie, Danielov kontrakt je veľmi špecifický, má veľmi špecifický dôvod,” pokračoval Horner. “My už máme zmluvu s Checom na nasledujúce dva roky. Je fenomenálne, čo nám prinieslo partnerstvo Maxa s Checom, päť pretekových double, konštruktérsky titul, ktorý sme nezískali osem rokov. To je úžasný úspech a, samozrejme, výsledok kombinácie privezených bodov našich jazdcov.”

“Naši piloti majú dobrý vzťah. Veľmi dobre pretekali za náš tím a my nemáme dôvod to zajtra posúdiť inak, alebo kedykoľvek v rámci trvania ich súčasných zmlúv,” uzavrel svoju reč o Ricciardovi a Pérezovi.