logo F1online.sk

V McLarene si trúfajú na Alpine

Daniel Ricciardo
© LAT Images/Pirelli F1 Press Area
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerl18. 11. 2022

McLaren potrebuje v bitke o štvrté miesto v Pohári konštruktérov menší zázrak, no posledný víkend sezóny odštartoval solídne. Aj samotní piloti boli spokojní s rýchlosťou, akú má MCL36 v Abú Zabí.

Lando Norris dopoludnia prenechal svoj monopost Patovi O´Wardovi. Popoludní odjazdil 28 kôl a dosiahol jedenásty najrýchlejší čas. „Mám lepší pocit než v Brazílii. Auto je na tom výkonnostne lepšie, vrátili sme sa do normálnej nadmorskej výšky. A aj ja sa už cítim fajn. Som spokojný. V priebehu dňa sme urobili nejaký progres, samozrejme, čaká nás ešte práca. Sme na tom však pomerne dobre,” povedal britský pilot.

Podľa analýzy na oficiálnom webe F1 je to v kvalifikačnej rýchlosti veľmi tesné medzi Alfa Romeo, Alpine a práve McLarenom. Tieto tri tímy by si to mohli rozdať o štyri miestenky v Q3, pokiaľ teda predpokladáme, že zvyšných šesť si zabezpečia piloti Red Bullu, Ferrari a Mercedesu.

„Postup do Q3 je mojím cieľom v každej jednej kvalifikácii. Je to aj o tom, aby sme všetko dobre zrealizovali a urobili správne rozhodnutia. Uvidíme, či sa nám podarí dostať pred Alpine. Potrebujeme byť pred nimi, no oni sú veľmi rýchli. Urobíme, čo sa bude dať,“ uzavrel Lando Norris.

Daniel Ricciardo strávil v MCL36 oba tréningy, v ktorých celkom absolvoval 33 kôl. V FP1 obsadil ôsmu priečku, popoludní bol deviaty. Zaujímavá bola informácia, s ktorou McLaren vyrukoval v textovom prenose na svojom webe. Ricciardo podľa nej dnes testoval nové časti monopostu. Tím priznal, že si austrálsky pilot vďaka tomu so sebou ´odnesie´ nejaké informácie o novinkách, no tím potrebuje spätnú väzbu od skúseného pretekára.

„Myslím si, že sme konkurencieschopní a nachádzame sa blízko pri Alpine i pri ostatných v strede poľa. Môžeme ešte nájsť pár desatín. Pribrzdil ma malý únik oleja, kvôli čomu som neodjazdil toľko kôl, koľko som plánoval. Inak to však bol solídny piatok,“ povedal Daniel Ricciardo. Na čo si trúfa vo svojej poslednej kvalifikácii v McLarene?

„Rád by som si myslel, že piatok odzrkadľuje skutočný pomer síl. Chcem veriť, že by mohol, pretože sme na poslednom podujatí sezóny a už nikto nemá čo šetriť alebo schovávať. Cítim, že sme blízko k Alpine a v kvalifikácii máme šancu,“ doplnil skúsený Austrálčan.

V prvom tréningu absolvoval premiéru Pato O’Ward, mexický pilot, ktorý je tiež v portfóliu Zaka Browna. Aj keď mal v úvode technické problémy, napokon dal dokopy 22 kôl a pripísal si osemnásty najrýchlejší čas. Norrisov monopost navyše nerozbil, takže priam dokonale splnil nováčikovskú úlohu.

„Dnes som si to skutočne užil. Aj napriek počiatočným ťažkostiam cítim, že to bol úspešný prvý tréning. Verím, že som tímu pre tento víkend pomohol. Každým kolom v aute som cítil progres. Prajem si a dúfam, že v budúcom roku dostanem ďalšiu podobnú šancu,“ skonštatoval Pato O’Ward.

Súvisiace články