logo F1online.sk

Helmut Marko potvrdil, že Daniel Ricciardo sa vracia do Red Bullu

Daniel Ricciardo a Christian Horner
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík18. 11. 2022

Návrat do tímu najväčších úspechov. Keď Daniel Ricciardo v roku 2018 opúšťal Red Bull, ešte netušil, že tento počin bude neskôr považovaný za začiatok konca jeho formulovej kariéry. Austrálčan si pre rok 2023 nenašiel pretekársku sedačku, takže sa rozhodol prijať ponuku rezervného pilota stajne z Milton Keynes. Médiám to potvrdil poradca Red Bullu Helmut Marko.

Osemnásobný víťaz sa vracia k svojej Alma mater. Rozchod Ricciarda s Red Bullom poznačili určité kontroverzie, no v konečnom dôsledku naň najviac doplatil sám Daniel. Ten v Renaulte a McLarene už len ťažko hľadal cestu späť na pódium.

Podľa medializovaných informácií si Ricciardo vyberal medzi Red Bullom a Mercedesom, kde mu taktiež ponúkali pozíciu rezervného pilota, no nakoniec si vybral stajňu, s ktorou získal sedem zo svojich celkových ôsmich víťazstiev. Na formálne potvrdenie stále čakáme, no Helmut Marko už médiám potvrdil, že ho môžeme očakávať v dohľadnej dobe.

„Ricciardo bude naším tretím pilotom,“ povedal pre nemeckú edíciu televízie Sky Marko. „Máme veľmi veľa sponzorov a musíme organizovať predvádzacie jazdy a podobne. On je pritom jednou z najznámejších tvárí a na niečo také sa perfektne hodí.“

Ricciardo týmto krokom určite neznížil šance na svoj neskorší návrat do Formuly 1. Len si spomeňme, ako mu to v monopostoch tohto tímu sedelo.

Marko však tiež povedal ešte jednu zaujímavú vec. Ricciarda označil za „tretieho pilota“, kým rezervným jazdcom Red Bullu a AlphaTauri má byť podľa jeho slov Novozélanďan Liam Lawson. Väčšinou sa pritom pojmy „tretí jazdec“ a „rezervný jazdec“ používajú synonymicky. Nie je tak úplne jasné, ako budú v budúcom roku rozdelené úlohy.

„Bohužiaľ, Lawson nebol vo Formule 2 taký úspešný, ako sme dúfali, ale už má za sebou veľmi dobrú jazdu v AlphaTauri. Má potenciál. V budúcom roku bude jazdiť v japonskej Super Formule a tiež bude rezervným pilotom Red Bullu a AlphaTauri. Bude teda na ňom, aby sa presadil,“ povedal Marko.

Súvisiace články