logo F1online.sk

Úmyselné nehody sa v F1 dejú častejšie, než si myslíte, prehlásil Sainz

Carlos Sainz
© Scuderia Ferrari Press Office
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík17. 11. 2022

Téma červených vlajok v rozhodujúcej fáze kvalifikácie je opäť na stole. Po dvoch incidentoch na Veľkej cene Monaka prišiel ďalší v Brazílii v podaní Georgea Russella. Nebola to však chyba britského pretekára, ktorá opäť upriamila pozornosť na možné úmyselné vyvolávanie incidentov, ale následná nedeľná kontroverzia Red Bullu. Podľa pilota Ferrari Carlosa Sainza však niečo také nie je v tomto športe až také výnimočné.

Všetci poznáme napríklad aféru Crashgate z Veľkej ceny Singapuru 2008. Aj tá však verejnosti zostávala pomerne dlho utajená. Niečo také sa totiž dosť ťažko dokazuje. Dnes sa na verejnosti diskutuje o počínaní Sergia Péreza na tohtoročnej Veľkej cene Monaka, ktoré malo byť príčinou toho, prečo Max Verstappen na Veľkej cene Sao Paula neodovzdal pozíciu svojmu tímovému kolegovi.

Do mexického pretekára vtedy v Portier vrazil aj Carlos Sainz, ktorého Pérez svojou chybou (alebo úmyselnou haváriou) pripravil o možnosť svoj čas vylepšiť.

„Bez toho, aby som komentoval, či to bolo úmyselné alebo nie, si myslím, že všetci jazdci teraz chcú nejaké pravidlo, ktoré bude nejakým spôsobom postihovať jazdca, ktorý spôsobí žlté alebo červené vlajky, či už úmyselne alebo neúmyselne. Takému jazdcovi by sa malo niečo stať, pretože úmyselne alebo neúmyselne skompromitujete deviatich ďalších,“ povedal na tlačovej konferencii pred Veľkou cenou Abú Zabí Carlos Sainz.

„Mali by ste za to byť potrestaný. Keď sa to nestane, začneme sa s tým všetci pohrávať a ja som v posledných pár rokoch videl omnoho viac pohrávania sa, než čo ste si vy v médiách všimli,“ dodal Sainz tajomne, ale jednoznačne.

Ten nechcel hovoriť konkrétne, už vôbec nie o Pérezovej monackej nehode, ale povedal, že všetci jazdci vedia, keď niekto havaruje úmyselne, aby narušil jazdu súperom.

„Nebudem sa vyjadrovať k tomu, či to bolo úmyselné alebo nie,“ povedal na margo Mexičanovej nehody. „Myslím si však, že všetkých dvadsať jazdcov dokáže pri vnútornej analýze podobných incidentov okamžite prísť na to, či to jazdec urobil úmyselne alebo nie, pretože nie sme hlúpi.“

„Nebudem to však komentovať, je to incident z minulosti a poviem len toľko, že keby na to existovalo pravidlo, ani by vám to na um nezišlo,“ dodal Sainz.

Novinári sa však nedali odradiť a prišla otázka, či vie aj o nejakých iných príkladoch z minulosti, keď sa niečo také stalo. „Môžem s vami ísť na večeru a pár drinkov, potom vám, chlapci, bez mikrofónu môžem povedať,“ prehlásil Sainz.

„Nedeje sa to pravidelne, ale stalo sa to už dosť veľakrát, aby sa to riešilo prostredníctvom zavedenia nejakého pravidla,“ dodal.