logo F1online.sk

McLaren začína pripravovať Piastriho na premiéru v F1

Oscar Piastri
© Alpine
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerl16. 11. 2022

Daniel Ricciardo sa dnes vo Wokingu oficiálne rozlúčil so zamestnancami McLarenu, čo je ďalší neklamný signál, že éra tohto Austrálčana v britskom tíme sa končí. Jeho miesto čoskoro zaujme Oscar Piastri, ktorý si ešte tento rok sadne do monopostu MCL36. Nie však v pretekoch, ale na posezónnych testoch v Abú Zabí.

McLaren napokon dospel k dohode s tímom Alpine a Piastriho bude môcť posadiť do auta ešte v tejto sezóne. Viac sme o tejto téme písali v tomto článku.

Pre 21-ročného mladíka to bude prvá skutočná skúsenosť s McLarenom terajšej generácie. Prednedávnom absolvoval súkromný test na Paul Ricard, kde však jazdil na minuloročnom MCL35M.

Oscar Piastri si MCL36 vyskúša v utorok 22. novembra počas testovacieho dňa v Abú Zabí. „V dnešnej F1 sú kilometre na trati veľmi limitované, zvlášť pri súčasných monopostoch. Preto je tento test pre nás veľmi dôležitý,“ vyhlásil šéf tímu Andreas Seidl, ktorý prezradil, čo si od testu sľubuje. „Chceme získať prvé informácie z Oscarovej strany a dať mu prvotný pocit z nášho auta. Vnímame to ako štartovací bod našej snahy pripraviť ho na budúci rok.“

Tímy budú môcť v Abú Zabí nasadiť dva monoposty – do jedného musia posadiť mladého jazdca, ktorý má na konte menej než dve veľké ceny, v druhom musí sedieť pilot z roka 2022 kvôli testovaniu pneumatík pre Pirelli.

Niečo podobné v McLarene absolvoval Carlos Sainz po konci sezóny 2018, keď do britského tímu prestupoval z Renaultu. „Máme množstvo skúseností s prípravou mladých pilotov pre ich prvé preteky v F1. Spoločne s Oscarom sa pokúsime urobiť všetko pre to, aby sa počas premiéry v Bahrajne necítil ako na svojich úplne prvých pretekoch v F1,“ pokračoval Andreas Seidl. McLaren viac či menej úspešne v poslednej dekáde pripravoval pre vstup do F1 nováčikov Landa Norrisa, Stoffela Vandoorna či Kevina Magnussena, ktorý vtedy hneď pri premiére získal pódium v Austrálii.

Uvidíme, ako sa papájovým podarí pripraviť Oscara Piastriho, považovaného za veľký talent. Po neslávnom konci Daniela Ricciarda budú na jeho krajana kladené nemalé očakávania.

Piastri si už monopost McLarenu vyskúšal, bol to však minuloročný MCL35M. „Bol to dobrý štart, to je však všetko, čo o tom teste v Paul Ricard môžem povedať,“ skonštatoval Andreas Seidl, narážajúc na to, že sa jednalo o auto vyvinuté podľa starých pravidiel.

„Naším aktuálnym cieľom je čo najlepšie zvládnuť záver sezóny. Potom plne prepneme našu pozornosť na Oscara i Landa, aby sa obaja čo najlepšie pripravili na budúci rok,“ uzavrel Andreas Seidl.