logo F1online.sk

McLaren a Alpine sa dohodli. Piastri bude v Abú Zabí jazdiť s McLarenom

Oscar Piastri
© Twitter/Alpine
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík12. 11. 2022

Austrálsky pretekár Oscar Piastri je už pilotom McLarenu. Pred pár týždňami uzrela svetlo sveta informácia, že rodák z Melbourne potajomky testoval na francúzskom Paul Ricard s minuloročným McLarenom. Zo záberov bolo všetkým jasné, že to musí byť on, čo znamená, že Alpine uvoľnil svojho niekdajšieho juniora spod zmluvy skôr. Nakoniec sa to aj potvrdilo.

Piastri mal byť oficiálne rezervným pilotom Alpinu do 31. decembra 2022. Od 1. januára začne platiť jeho nová zmluva s McLarenom. Je pochopiteľné, že britský tím mal záujem na tom, aby v Enstone uvoľnili Piastriho spod zmluvy skôr a ten sa mohol začať pripravovať s tímom z Wokingu. Alpine zase nemal záujem akokoľvek pomôcť svojmu hlavnému konkurentovi, zvlášť keď sa podľa ich názoru Oscar nezachoval férovo.

Všetky tri strany však k dohode napokon dospeli a oficiálne už vieme, že Piastri bude s McLarenom jazdiť na posezónnych testoch v Abú Zabí.

„Došlo k dosiahnutiu konečnej dohody o oficiálnom uvoľnení Piastriho z Alpinu pred koncom kalendárneho roka. Ten sa má s tohtoročným McLarenom MCL36 na verejnosti prvýkrát predstaviť na posezónnych testoch v Abú Zabí,“ uvádza magazín Autosport.

„Predpokladá sa, že sa nezúčastní prvého voľného tréningu na poslednom víkende sezóny. McLaren beztak predtým určil, že jazdiť bude Pato O’Ward,“ dodáva Autosport.

Britský magazín zároveň získal vyjadrenie bossa Alpinu Otmara Szafnauera, ktorý potvrdil, že Piastri bol francúzskym celkom uvoľnený spod zmluvy a môže sa zúčastniť testov v Abú Zabí. „Prebehli rokovania o rozluke a urobili sme za tým hrubú čiaru. Po skončení tejto sezóny môže ísť a robiť si čo chce.“

Na margo súkromných testov na Paul Ricard Szafnauer povedal: „Bolo to súčasťou toho celého.“

Súvisiace články