logo F1online.sk

Prečo Verstappen nepomohol Pérezovi? Red Bull vec zametá pod koberec

Max Verstappen
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala13. 11. 2022

Otázka, ktorá teraz zaujíma celú formulovú komunitu, je vo svojej podstate celkom jednoduchá. Prečo Max Verstappen nepomohol Sergiovi Pérezovi získať extra body v šampionáte, keď jemu samotnému už o nič nejde? Na odpoveď zatiaľ čakáme márne, celý Red Bull sa rozhodol držať bobríka mlčania.

Na svete je ďalšia kontroverzia, ktorá rozmermi prevyšuje ešte aj slávny príkaz Multi 21, po ktorom Sebastian Vettel nemal útočiť na Marka Webbera. Vtedy však Sebastian Vettel stále bojoval o majstrovský titul, no Max Verstappen už len zbiera body do štatistík. Ale vyslal tímu o to jasnejší odkaz, že on je v Red Bulle absolútnou jednotkou, ktorej dokonca ani tím nemá čo prikazovať. Sklamaný Sergio Pérez len skonštatoval, že Verstappen ukázal pravú tvár.

Max Verstappen mal svoj postoj vysvetliť pred médiami. Prečo teda neposlúchol príkaz? “Mal som na to svoje dôvody. Preto som sa bol porozprávať s tímom pred tým, než som sem prišiel. Na stôl som vyložil všetky svoje dôvody. Neprezradím vám prečo, ale myslím si, že to pochopili.”

“A ja som im to vysvetlil už dávnejšie, nebolo to nič nové pre mňa a ani pre nich. Pre nás ako tím je dôležitejšie, že sme si k tomu sadli a všetko vyložili na stôl. Pohli sme sa ďalej,” nechal sa počuť dvojnásobný šampión.

Verstappenovi však protirečil Sergio Pérez. Mexičan nenachádzal slová, keď sa dozvedel, že Verstappen skutočne dostal príkaz pustiť ho a on ho vedome odmietol splniť. Dôvody vraj vôbec nepoznal, hoci Verstappen tvrdí, že pre tím to nebolo nič nové.

“Povedali mi, aby som ho pustil, že potom mi pozíciu vráti. Neviem, aká komunikácia prebehla na jeho strane,” hľadal možný dôvod Sergio Pérez. Reportérka Sky Sports mu vysvetlila, že Verstappen o všetkom vedel a tím mu dal jasný príkaz. To Mexičana zaskočilo. “Nemám poňatia, možno by ste sa mali spýtať jeho. Nemám čo k tomu povedať, po tom všetkom, čo som preňho spravil, som trochu sklamaný.”

Sergio Pérez už viackrát pomohol Maxovi Verstappenovi k dobrému výsledku. Vlani v Abú Zabí napríklad zdržal Lewisa Hamiltona, za čo ho Verstappen označil za legendu. Nebyť toho, Hamilton by stihol pohodlne prezuť a Mercedes by nemusel riešiť dilemu a zrejme by vyhral bez ohľadu na ťahy Michaela Masiho.

Ak Mexičan hovorí o tom, že Verstappenovi pomohol k dvom titulom, určite má pravdu. Čo hovorí na jeho sklamanie? “Rozumiem tomu, prečo je sklamaný, no oni musia pochopiť, prečo som to spravil. Ja som im vysvetlil svoje dôvody.”

A to sú aké? Podľa Sky Sports sa to mohlo týkať VC Monaka. “Na to si odpovedzte sami. Nepoviem,” uskočil Holanďan. Špekuluje sa, že podľa Verstappena Pérez v kvalifikácii havaroval úmyselne, aby zabránil ostatným vrátane jeho sa zlepšiť. Mexičan vtedy obsadil tretie miesto a nakoniec vyhral. Akceptovali všetci jeho vysvetlenie, nech už bolo akékoľvek? “Myslím si, že áno, veď nie sme žiadne deti.”

“Ja ho chápem a poskytol som svoje dôvody. Myslím si, že všetci ich pochopili. Je fajn, že sme si k tomu sadli. Podľa mňa sme dosť veľkí profesionáli, aby sme sa teraz pohli ďalej,” pokračoval a sľúbil, že v Abú Zabí kolegovi pomôže. Otázka, prečo to nespravil už teraz, zostáva nezodpovedaná. “Ideme do Abú Zabí. Samozrejme, že chceme vyhrať preteky, ale, samozrejme, ak budem mať šancu Checovi pomôcť, tak to spravím. Preto je dôležité, že sme mali toto stretnutie.”

Na stretnutí, ktoré sa malo konať pred príchodom zástupcov Red Bullu pred novinárov, sa vraj všetko prebralo. Vie aspoň Christian Horner vysvetliť, čo vlastne Verstappena tak trápilo?

Aj Horner si vybral politický úskok. “Pozrite, tieto veci sme prebrali interne. Jazdci o tom hovorili a všetko je jasné. Checo je teraz na tom bodovo rovnako ako Charles, Ferrari neprehodilo svojich jazdcov, takže do Abú Zabí ideme ako tím a pokúsime sa spraviť maximum pre Checa, aby sme získali to druhé miesto. Max to stopercentne podporí.”

Prečo ani šéf tímu nič nechce prezradiť? “Nebudem rozoberať, čo sme preberali za zatvorenými dverami. Jazdci to prediskutovali, podali si ruky a teraz sme koncentrovaní na posledné preteky.”

Šéf tímu Christian Horner by si mal azda uvedomiť a svojim jazdcom dohovoriť, že tím je na prvom mieste a ak Verstappen takto podkopáva suverenitu stajne, de facto svetu ukazuje, kto je v Red Bulle tým povestným silnejším psom.

Horner odmieta, že by bol jeden z jeho jazdcov väčší ako tím. “Nie. Pracujeme ako tím, pretekáme ako tím. Náš cieľ a naša priorita je pokúsiť sa pomôcť Checovi k zisku titulu vicemajstra. Niečo také sme ako tím ešte nedosiahli. Aj Max sa k tomu zaviazal. V Abú Zabí sa o to pokúsime. Bude to priamy súboj medzi Checom a Charlesom a ak Max bude vedieť pomôcť, spraví to.”

Súvisiace články