logo F1online.sk

Szafnauer sa hnevá: Alonso s Oconom sklamali celý tím

Fernando Alonso
© Twitter/Alpine
Milan Kubala
Milan Kubala13. 11. 2022

Sobotňajší šprint priniesol hneď dve kolízie jazdcov Alpinu. Inžinierom na boxovom múriku museli pri sledovaní priameho prenosu stavať vlasy hore dupkom, keďže si dobre uvedomujú, že takto len nahrávajú na smeč Landovi Norrisovi, ktorý zvláda ťahať celý McLaren. Fernando Alonso a Esteban Ocon si tak museli vypočuť kritiku z úst svojho šéfa.

Alonso s Oconom štartovali zo šiesteho a siedmeho miesta a vyzeralo to tak, že ak sa obaja udržia na bodoch, tak by Alpine mohol odskočiť od McLarenu v boji o štvrté miesto Pohára konštruktérov. Ideálny scenár sa však nekonal, vystriedala ho hotová katastrofa.

Dvojica Alpinov najskôr kolidovala v štvrtej zákrute, následne i na cieľovej rovinke. Esteban Ocon musel zvyšok šprintu odjazdiť s dierou v bočnici, Alonso bol zas nútený neplánovane zastaviť po nové predné krídlo. Zdalo sa, že všetkému nasadí korunu požiar na Francúzovom monoposte, po ktorom hrozí, že bude musieť vymeniť pohonnú jednotku. Ale toto nebol posledný klinec do rakvy. Povestné K.O. zasadili Alpinu komisári, keď Alonsovi udelili päťsekundový trest.

Šéf tímu Otmar Szafnauer počas prvého tréningu vyhlásil, že monoposty Alpinu by mali v Sao Paule a Abú Zabí fungovať na jednotku a nemali by sa opakovať problémy so spoľahlivosťou, ktoré ho prenasledujú od začiatku roka. O to viac ho naštvalo, že to všetko vyhodili von oknom jeho jazdci.

“Dnešné výsledky šprintu nás neskutočne sklamali a pred nedeľnými hlavnými pretekmi nás uvrhli do ťažšej pozície,” povzdychol si Otmar Szafnauer po sobote. “Sme uprostred veľmi tesného a vyrovnaného boja o štvrté miesto v konštruktérskom šampionáte, čo je cieľ viac ako tisícky zamestnancov, ktorí neúnavne pracujú a posúvajú nás vpred.”

To všetko zahodili dvaja z nich. “Úprimne povedané, obaja, aj Esteban a aj Fernando, musia odvádzať lepšiu prácu, ktorou pochvália fantastickú snahu všetkých členov tímu. A to tým, že sa budú vyhýbať incidentom na trati a nebudú ničiť výkony tímu.”

Esteban Ocon nie je žiadnym neviniatkom a počas svojej kariéry zaznamenal množstvo incidentov s tímovými kolegami, pár hraničných sme videli aj tento rok. V sobotu bol však na vine aj Fernando Alonso, ktorého komisári potrestali za spôsobenie kolízie na cieľovej rovinke.

“Obaja jazdci sklamali celý tím. Očakávam, že v nedeľu toho ukážu viac, keď budeme musieť spraviť všetko možné, aby sme zachránili nejaké body v šampionáte. Cieľom je zabezpečiť, aby sme do Abú Zabí prichádzali v pozícii, z ktorej bude možné splniť naše sezónne ciele,” doplnil.

Súvisiace články