logo F1online.sk

Alonso bol po šprinte vysmiaty ako lečo: Už iba raz a bude konečne koniec (aktualizované)

Fernando Alonso
© LAT Images/Pirelli F1 Press Area
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík12. 11. 2022

Určite by sme v tomto roku nenašli na rošte tím, ktorý by čelil väčšej kritike a posmeškom ako Ferrari. Keď však máme byť féroví, skutočne by si pomyselný titul babráka roka odniesla Scuderia? Len sa pozrite, čo všetko v tejto sezóne spáchal tím Alpine. Odchádzajúci Fernando Alonso sa pred mikrofónmi už iba smial.

Keď Alpine súboj s McLarenom nakoniec prehrá, nebude z toho môcť viniť nikoho len seba. Britský tím má v boji iba jedno auto, ale výdatne s ním spolupracuje nekompromisná „tímová práca“ vo vnútri francúzskej stajne a jej povestná spoľahlivosť. Lando Norris skončil v šprinte siedmy, čím znížil stratu svojho tímu na Alpine na päť bodov.

Fernando Alonso a Esteban Ocon zviedli v prvom kole šprintu na Veľkú cenu Sao Paula hneď dva súboje. Oba skončili vzájomným kontaktom a efektívne vyradili z boja oba monoposty. Alonso nakoniec skončil pätnásty, Ocon osemnásty.

„Nie je ani trochu ideálne, keď dôjde ku kontaktu v prvom kole šprintu, pretože šprint je až príliš krátky a bez výjazdu bezpečnostného vozidla sa nedokážete vrátiť späť,“ povedal po šprinte Alonso.

„Na pozitívnu nôtu, tempo bolo dnes dobré, vlastne podobné ako lídri pretekov, takže v nedeľu môžeme po štarte z pätnásteho miesta získať pozície späť. S takouto rýchlosťou dokážeme stále získať body,“ dodal.

Keby ste však na tvári španielskeho pretekára očakávali sklamaný výraz, mýlili by ste sa. Fernando bol totiž po celý čas vysmiaty. Tímového kolegu za jeho počínanie, najmä v štvrtej zákrute, skritizoval a pripomenul mu všetky jeho poklesky. Do úst si pritom jeho meno nezobral a zakaždým použil iba zámeno „on“.

„Nehovoril som s ním a ani to nepotrebujem. Je to už len jedno podujatie a potom bude konečne koniec,“ prehlásil Alonso, ktorý sa pri tejto odpovedi doširoka usmieval.

„Takto to bolo po celý rok. V Džidde som skoro skončil v múre, v Budapešti taktiež a potom dnes v štvrtej zákrute. Niekedy je to vo vnútri tímu veľmi súťaživé. Stalo sa mu to s Pérezom, taktiež na tejto trati s Verstappenom, keď bol o kolo pozadu, takže už iba jedny preteky,“ pokrčil plecami Alonso.

Ten sa ešte viac čertil vo vysielačke v priebehu samotného šprintu, keď celý tento posledný výrok posunul ešte o niečo ďalej. „Takmer som sa zabil v Džidde, v Budapešti…” A potom, keď Ocona v závere predbiehal, zahlásil: „V štvrtej zákrute ho odpracte z cesty.”

Toho však možno táto zábava rýchlo prejde, keď uvidí, čo v šprinte svojmu tímovému kolegovi spravil jeho parťák Lance Stroll. V Aston Martine ho totiž čaká ešte sebavedomejší, ešte agresívnejší a ešte arogantnejší tímový kolega, ktorý sa k tomu všetkému pýši statusom syna majiteľa stajne s doživotnou a nezrušiteľnou zmluvou.

Aktualizované 23:35: Fernando Alonso dostal za kontakt s Estebanom Oconom na cieľovej rovinke päťsekundový trest, takže sa zosunul dokonca na osemnáste miesto. Tímový kolega je hneď pred ním.