logo F1online.sk

Szafnauer chce radšej peniaze než čas vo veternom tuneli

Fernando Alonso
© XPB Images/Alpine
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík12. 11. 2022

Peniaze alebo vývoj? Súčasné pravidlá vo Formule 1 stavajú tímy do trochu zvláštnej situácie, keď skončiť v šampionáte vyššie môže byť vlastne menej výhodné. Iste, čím ste vyššie, tým väčší podiel z prize money vám patrí, ale zároveň sa tým zmenšia vaše práva na vývoj vo veternom tuneli. V takom Alpine však majú jasno, radšej „zhrabnú“ peniaze.

Okrem peňazí je v tom aj nemalá prestíž. Veď všetky automobilové korporáty sú postavené na excelovských tabuľkách, takže čím vyššie, tým lepšie. Zároveň však platí, že lepším umiestnením si skompromitujete vlastný vývoj, čo však takému šéfovi Alpinu Otmarovi Szafnauerovi nevadí a medzi peniazmi a veterným tunelom by si vybral peniaze.

„Určite to stojí za to a radšej by som skončil štvrtý,“ prehlásil rumunský rodák. „Neviem vám vyčísliť úplne presne, koľko to je a ani neviem, či by som to vôbec smel povedať, ale určite to stojí za to.“

„Povedal by som, že tých päť percent času navyše vo veternom tuneli je skôr taká cena útechy za piate miesto, ale aj tak by sme radšej mali tie peniaze,“ dodal Szafnauer.

V boji s McLarenom ešte Alpine nemá ani zďaleka vyhraté. Aktuálne sú Francúzi vpredu, avšak len s náskokom siedmich bodov, čo britský celok v posledných dvoch podujatiach určite môže zmazať. McLarenu opäť môže pomôcť povestná spoľahlivosť Alpinu, ktorá dosť rozladila odchádzajúceho Fernanda Alonsa.

„Dobrou správou je, že sa nám nikdy nezopakoval rovnaký problém so spoľahlivosťou,“ hovorí Szafnauer. „Do tohto víkendu ideme presvedčení o tom, že tento a ani ten nasledujúci sa už nezopakujú problémy, ktoré sme videli v minulosti. Veríme tiež, že žiadne ani nenastanú.“

Súvisiace články