logo F1online.sk

Norris po preležanom štvrtku v druhom rade: Myslel som si, že ani nebudem jazdiť

Lando Norris
© Twitter/McLaren
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerl12. 11. 2022

Ešte vo štvrtok to vyzeralo, že Landa Norrisa možno v Brazílii ani neuvidíme v akcii. Mladý Brit sa zotavoval na hoteli s podozrením na otravu jedlom, no v piatok už sedel v monoposte a v kvalifikácii obsadil skvelú štvrtú priečku.

Landovi tradične sadli premenlivé podmienky, keď vyhral Q1. Možno práve on mohol byť na konci na mieste Kevina Magnussena, avšak, v McLarene prijali zvláštne rozhodnutie.

Norrisa pred začiatkom Q3 neposlali do boxovej uličky s cieľom vyjsť na trať čo najskôr, no chvíľu ho ponechali v garáži, takže svoje merané kolo odjazdil mimo Charlesa Leclerca ako posledný. Ťažko povedať, čo by bolo, ak by mal k dispozícii lepšiu trať.

„Vyšiel som ako posledný, čo na konci dňa zrejme nemôžeme vnímať ako perfektné rozhodnutie. Na druhej strane, zbavili sme sa tým viacerých rizík a stále som sa dostal na štvrté miesto, aj keď na najmokrejšej trati spomedzi všetkých. Som veľmi spokojný,“ povedal Lando Norris, ktorý však niekde v hlave zrejme myslel na niečo ešte lepšie než štvrté miesto. Veď svoju doteraz jedinú pole position získal tiež v premenlivých podmienkach. „Ako tím sme odviedli perfektnú prácu. Asi sme nemohli dosiahnuť oveľa viac – prvé miesto v Q1 a následne štvrté na konci.“

Britského pretekára v službách McLarenu nie po prvýkrát v sezóne sužujú zdravotné problémy. Celý štvrtok strávil na hoteli s podozrením na otravu jedlom a jeho štart bol viac než otázny. „Stále sa cítim dosť ťažko, zrejme to počuť aj na mojom hlase. Už je to však oveľa lepšie. Vo štvrtok som sa doslova vytrápil a fakt som si nemyslel, že budem v piatok jazdiť. Napokon sa teším, vyšli mi nejaké dobré kolá a celkovo to bol vydarený deň.“

McLaren potrebuje v bitke s Alpinom každý bod, pričom Norris štartuje pred obomi pilotmi francúzskej konkurencie. V druhom rade mu robí spoločnosť George Russell, pričom bude zaujímavé, ako sa piloti na špičke vyrovnajú s Kevinom Magnussenom na pole position.

„Myslím si, že veci sa trochu vyrovnajú. Red Bull i Ferrari pôjdu späť dopredu, rovnako Mercedes. Postupne sa to vráti k normálu. Možno ešte nie v šprinte, tam by si viacerí piloti mohli udržať svoje pozície, no v nedeľu určite,“ skonštatoval Lando Norris, ktorý sa tešil z prekvapenia v podobe Kevina Magnussena.

„Teším sa z neho. Takéto podmienky dávajú viac priestoru jazdcom, aby mohli zažiariť. Vtedy to nie je len o aute. Myslím si, že som to dokázal napríklad aj ja, a Kevin teda úplne totálne,“ uzavrel.

Druhý McLaren v rukách Daniela Ricciarda odštartuje do šprintu zo štrnásteho miesta. Ricciardovi nevyšiel posledný pokus v Q2, po ktorom už nemal dostatok času ani paliva na ďalšie merané kolo. „V prvej zákrute som vyšiel mimo, bolo to tam šmykľavé. Celkovo som na slikoch nemal rýchlosť. Keď som počul, aké mali ostatní časy na kolo, nebol som si istý, či je také niečo vôbec možné. Verím, že už v šprinte získam nejaké pozície k dobru,“ povedal Daniel Ricciardo.

Súvisiace články