logo F1online.sk

Ricciardo o ťažkých časoch: Vettel sa zachoval ako skutočný priateľ

Daniel Ricciardo
© Motorsport Images/McLaren Media Centre
Milan Kubala
Milan Kubala12. 11. 2022

Danielovi Ricciardovi jeho stint v McLarene absolútne nevychádza podľa predstáv. Všetko to vyvrcholilo v lete tohto roka, keď sa začalo špekulovať o Austrálčanovej budúcnosti. Správy o tom, že Ricciardo by mal prísť o svoju sedačku, naňho poriadne doľahli, nuž o to viac si cení, ako sa k nemu v týchto ťažkých časoch zachoval Sebastian Vettel.

Sebastian Vettel a Daniel Ricciardo budú o rok na štartovom rošte chýbať. Štvornásobný majster sveta sa rozhodol odísť z padoku dobrovoľne, no to nebol prípad jeho tímového kolegu z roku 2014.

Daniel Ricciardo sa musel psychicky vyrovnať s tým, že McLaren ho už nechce a namiesto neho si dohodol Oscara Piastriho. Po tomto zistení mu pomáhal Sebastian Vettel. “V tomto roku viackrát zodvihol telefón, správal sa skrátka ako priateľ, zaujímal sa o mňa a spytoval sa ma, ako to ide — ako skutočný priateľ,” vyznal sa Austrálčan v Sao Paule.

“Je veľmi dôležité mať takýchto priateľov. Na štartovom rošte to nie je vôbec bežný jav. Vychádzame medzi sebou, budujeme priateľstvá, ale je nečakané, keď si s niekým vybudujete pevnejšie puto, keď vám niekto prejaví také gestá, keď je taký milý. Ale bolo to veľmi pekné,” pousmial sa rodák z Perthu.

Motorsport Images/Aston Martin

Mať človeka, s ktorým sa v ťažkých časoch mohol o veciach porozprávať, bolo pre Ricciarda veľmi prínosné. “Bolo to najmä v období, keď sa rozoberali kontrakty a keď sa okolo nich toľko špekulovalo. Nechcem však vypichnúť len jeho, pretože sa mi ozvali aj ďalší jazdci, no on je ten človek, ktorý mi volal naozaj často a zaujímal sa o mňa.”

Ktovie, či mu Sebastian Vettel poradil dať si rok voľna, alebo zo všetkých síl sa pokúsiť zabezpečiť si sedačku na budúcu sezónu. V konečnom dôsledku to však bolo hlavne Ricciardovo rozhodnutie, ktorý je presvedčený, že koná správne.

“Je to vtipné, pretože ľudia by mohli povedať — ak chceš jazdiť v roku 2024, prečo nie v budúcej sezóne?” chápe otázky fanúšikov a konkurencie Ricciardo. “Ale ja viem, ako sa budem cítiť po istej dobe preč, keď si pozriem preteky v televízii či v padoku. Prinavráti mi to ten hlad. Stále mám hlad, ale chcem ním prekypovať.”

“Viem, že krátky oddych sa o to postará. Zažívam to po letnej prestávke, hoci trvá len dva-tri týždne. Cítil som ho aj po covide, keď sme tri mesiace nejazdili, a mal som pocit, že to bol môj najlepší rok od sezóny 2016,” spomína na ročník 2020 s Renaultom.

“Viem teda, čo so mnou robí chvíľka absencie. Uznávam, že každý jazdec je iný a každý sa cíti inak. Ja však viem, že chvíľa voľna vyvolá vo mne hlad, aby som sa v roku 2024 vrátil na štartový rošt. Preto tvrdím, že v roku 2024 chcem byť späť. Ale nič sa nedá garantovať,” uvedomuje si.

Daniel Ricciardo dostal ponuku aj od Haasu. Günther Steiner otvorene vyhlásil, že Ricciardovi stačí, aby mu zavolal. Túto ponuku i napriek tomu odmietol. Bojí sa totiž, že sezóna v nekonkurencieschopnom aute by mu skôr uškodila.

“Riziko by bolo, keby som v budúcej sezóne skočil do niektorého auta. Už moje pôsobenie v McLarene ukázalo, že z hľadiska výkonnosti nič nie je garantované. Nech už by bol akýkoľvek dôvod za ďalším pomerne neúspešným pôsobením, myslím si, že by to bol môj koniec v tomto športe. Toto riziko sa mi zdalo byť väčšie, ako vynechať jednu sezónu,” ozrejmil Ricciardo.