logo F1online.sk

Häkkinen pochybuje, že sa Ricciardo do F1 ešte vráti

Daniel Ricciardo
© Motorsport Images/McLaren Media Centre
Tomáš Masár
Tomáš Masár9. 11. 2022

Dvojnásobný majster sveta z rokov 1998 a 1999 Mika Häkkinen pochybuje, že sa Austrálčanovi po ročnom sabatikale podarí comeback do najvyššej motoristickej súťaže v sezóne 2024. Z vlastných skúseností vie, že po ročnej odmlke je mimoriadne náročné vrátiť sa do kráľovnej motoršportu. Pretekár, ktorý na prelome tisícročia zvádzal legendárne súboje s Michaelom Schumacherom, si myslí, že ak sa Ricciardo v budúcom roku nepredstaví na štartovom rošte, tak ho vo Formule 1 už neuvidíme.

Daniel Ricciardo sa v roku 2018 rozhodol opustiť Red Bull, keď videl, že v stajni čoraz viac vsádzajú na Maxa Verstappena. Zamieril do Renaultu, v ktorom počas dvojročného pôsobenia potvrdil pozíciu tímovej jednotky. Následne sa nechal zlákať McLarenom, kde ale narazil na problém menom Lando Norris. Mladý Brit staršieho a skúsenejšieho kolegu v dvoch ročníkoch doslova prevalcoval.

Teraz je 33-ročný pretekár bez angažmánu, hoci v druhej časti prebiehajúcej sezóny mu bola predostretá minimálne jedna ponuka, a to z Haasu. Namiesto toho, aby víťaz ôsmich veľkých cien pretekal v nanajvýš priemernom tíme, sa rozhodol zvoliť druhú zostávajúcu možnosť – ročnú prestávku, počas ktorej by pôsobil maximálne na pozícii rezervného jazdca. Mika Häkkinen si myslí, že Ricciardo koná nesprávne.

„Ak sa Daniel rozhodne mať rok voľna, zo skúsenosti viem, že keď opustíte tento šport, tak sa väčšinou nevrátite,“ uviedol Häkkinen. „Myslím si, že ja som bol v trochu inej pozícii, pretože som bol už dvojnásobným majstrom sveta a dosiahol som svoje ciele. Daniel je v inej situácii. Jeho výkonnosť klesá, nejde naplno, takže ľudia si nie sú istí, či je dostatočne rýchly.“

„To by mu mohlo po roku voľna sťažiť jeho návrat, pretože ak nie ste dosť rýchli, vždy sa nájde nejaké vysvetlenie, nejaký dôvod. Domnievam sa, že médiám, fanúšikom či tímu neposkytuje jasné informácie. Je to trochu desivé. Musíte vedieť, prečo nie ste schopní maximalizovať výkon na rovnakú úroveň ako váš tímový kolega.“

Häkkinen si tiež zaspomínal na svoj sabatikal a (ne)návrat do Formuly 1. Do tohto kroku ho vtedy dotlačil Ron Dennis, no Fínovi bolo už onedlho jasné, že ku comebacku nikdy nedôjde. „Po troch-štyroch mesiacoch, keď sa začala sezóna 2002 a bol som niekde v Monaku alebo inde, som si uvedomil, že sa nechcem vrátiť. Stojí vás to veľa energie, veľa síl. Vedel som, že nezáleží na tom, či mám rok voľna, nemôžem sa vrátiť. Už v polovici sezóny som vedel, že sa nevrátim.

Ak sa Daniel rozhodne pre rok voľna, tak zo skúsenosti viem, že akonáhle opustíte tento šport, tak by ste sa už nemali vracať. Nemôžete totiž pretekať a zároveň rozmýšľať nad tým, či máte skončiť alebo nie. Každú jednu sekundu musíte ísť naplno,“ dodal na záver.