logo F1online.sk

Max je po technickej stránke slabý, prehlásil Rocquelin

Guillaume Rocquelin
© Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík8. 11. 2022

Guillaume Rocquelin je meno fanúšikom Formuly 1 iste známe. Tento francúzsky inžinier pracoval pre Red Bull od roku 2008 a pokračoval v rôznych vysokých funkciách až do apríla 2022, keď sa stal šéfom akadémie stajne z Milton Keynes, kde pomáha s rozvojom talentovaných mladých pretekárov. Teraz sa o svojich skúsenostiach rozpovedal pre francúzsky Eurosport.

O novopečenom dvojnásobnom majstrovi sveta Maxovi Verstappenovi sa Rocquelin nevyjadril len v superlatívoch. Práve naopak uviedol, že po niektorých stránkach bol (nielen) pri svojom príchode do Red Bullu slabší než jeho predchodcovia.

„Myslím si, že Sebastian bol v čase svojho príchodu k nám komplexnejším jazdcom než Max. Svojou profesionalitou, technikou, jednaním… skrátka to bola ‚škola‘ Michaela Schumachera, ktorý bol jeho veľkým idolom,“ prehlásil Rocquelin v podcaste Les Fous du Volant.

„Sebastian nám kládol množstvo otázok, robil si dlhé poznámky a keď k nám prišiel, robil všetko veľmi dôkladne. Nie je žiadnou náhodou, že vyhral niekoľko titulov. Po technickej a mentálnej stránke bol lepšie pripravený,“ porovnáva dvojnásobného a štvornásobného majstra sveta Rocquelin.

„Myslím si, že Max má možno väčší prirodzený talent a na to sa spoliehal najviac. Sebastian bol však tým najkomplexnejším. Max bol vždy šéf, má obrovské sebavedomie a vie, čo chce. Je veľmi priamy. Budem však úprimný, v porovnaní s ostatnými jazdcami, s ktorými sme pracovali, je Max po technickej stránke slabý. Myslím si, že v tomto smere má ešte stále veľa priestoru na zlepšovanie,“ prehlásil bývalý pretekový inžinier Davida Coultharda či Sebastiana Vettela.

„Vedie tím svojím prístupom a výsledkami, ale myslím si, že po technickej stránke a pri vývoji auta sa stále môže zlepšiť,“ dodal Rocquelin.

Súčasný šéf akadémie Red Bullu však nezabudol holandského pretekára aj pochváliť. Zvlášť rok 2022 je podľa slov „Rockyho“ v kariére Verstappena významný. „Najviac ma zaujalo, že akosi stratil ten svoj ‚zúfalý hlad‘, ktorý mal v minulom roku. Skrátka dospel a stal sa konzistentným pretekárom. Prvý titul mu dodal veľké sebavedomie a teraz jazdí inak. Nemôžeme však hovoriť, že by za tým bol len jeden spúšťač. Bolo to postupné,“ hovorí Rocquelin.

„Vždy však mal talent. Hovoriť, že začína nová éra, pretože práve začal získavať tituly, nie je úplne správne. Začalo to jeho prvým víťazstvom v Red Bulle. Dúfame, že bude pokračovať v zbieraní titulov. Je na nás, aby sme postavili auto, ktoré bude zodpovedať jeho talentu,“ dodal.

Na záver treba pripomenúť, že Rocquelin v rokoch 2015 až 2022 pôsobil ako šéf pretekových inžinierov. Priamo teda zodpovedal za dianie na trati a vedenie pretekárskeho tímu.