logo F1online.sk

Prišli o Vandoorna, de Vriesa a Piastriho. Kto bude rezervným jazdcom Mercedesu a Alpinu?

Lewis Hamilton a Fernando Alonso
© LAT Images/Pirelli
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík8. 11. 2022

Veľké prestupové šachy v priebehu sezóny 2022 mali za následok viacero personálnych zmien naprieč desiatkou tímov. Tieto šachy ešte neskončili, keďže stále čakáme, ako sa vyvinie situácia v Haase. Treba však povedať, že zmeny nezasiahli len dvadsiatku pretekárskych sedačiek, ale tiež pozície rezervných pilotov. Mnohé z nich ešte zostávajú neobsadené.

Dvaja rezervní piloti budú v budúcom roku „povýšení“ do pretekárskych sedačiek. Nyck de Vries a Oscar Piastri zároveň opúšťajú svojich doterajších zamestnávateľov a vydajú sa do AlphaTauri, resp. McLarenu. Ich miesta zatiaľ zostávajú neobsadené.

Okrem toho, tím Mercedes prišiel aj o svojho druhého „rezervistu“, keď Stoffel Vandoorne opustil Brackley a presunul sa do neďalekého Silverstonu, kde bude po boku brazílskeho mladíka Felipeho Drugovicha pôsobiť v rovnakej pozícii ako v Mercedese.

Tam sa zatiaľ nerozhodli, kto bude v budúcom roku pripravený naskočiť „pre každý prípad“, ale dosť vážne sa špekulovalo o Danielovi Ricciardovi, ktorý sa v budúcom roku na rošte neobjaví. Austrálčan je však podľa posledných informácií na najlepšej ceste do Red Bullu.

„Pokiaľ ide o nás, veľmi sa nám páči,“ povedal boss Mercedesu Toto Wolff na margo Ricciarda. „Zatiaľ však nie sme v stave rozhodnúť, kto bude rezervným a tretím jazdcom.“

V Brackley tak zatiaľ nevedia, ale okrem Ricciarda je tu ďalší jazdec, ktorý možno v budúcom roku o svoje miesto príde. Taký Mick Schumacher má s Mercedesom určitú spoločnú minulosť (rovnako ako jeho otec) a keby si predsa len svoje miesto v Haase udržal, tak je k dispozícii Nico Hülkenberg.

Schumacher má určité väzby aj na Alpine, ktorý o ňom mal v tomto roku uvažovať ako o novom tímovom kolegovi jeho dobrého kamaráta Estebana Ocona. Francúzi sú totiž taktiež bez nového „rezervistu“, nakoľko stajňu opustil Oscar Piastri. V Enstone však zrejme o Mickovi uvažovať nebudú. K dispozícii totiž majú talentovaného Jacka Doohana, aktuálne najväčšie eso akadémie francúzskej stajne. Tam sú na tom však podobne ako v Mercedese.

„Toto rozhodnutie ešte nepadlo,“ povedal médiám šéf stajne Otmar Szafnauer na margo Doohana. „Ako hovorila aj moja mama: najprv svadba, potom krstiny.“

„Je to pôsobivý mladík. Jeho úlohou bude v budúcom roku vybojovať titul vo Formule 2. Na to sa sústredí a potom uvidíme, kam sa posunieme, ale sme vďační, že je súčasťou našej akadémie,“ dodal rumunský rodák.

Súvisiace články