logo F1online.sk

Je náročné sledovať, ako Alonso dopláca na spoľahlivosť, priznáva Button

Fernando Alonso
© Twitter/Alpine
Tomáš Masár
Tomáš Masár6. 11. 2022

Dvojnásobný majster sveta Fernando Alonso je od svojho tímového kolegu Estebana Ocona síce rýchlejší tak v kvalifikáciách, ako aj v pretekoch, no napriek tomu za Francúzom zaostáva aktuálne o jedenásť bodov. Kde treba hľadať vinníka? No predsa v spoľahlivosti. Šampión z roku 2009 Jenson Button priznáva, že vidieť víťaza 32 veľkých cien sa takto trápiť, obzvlášť bez vlastného pričinenia, je náročné.

Španielsky matador nedokončil v aktuálnej sezóne až päť pretekov a podľa vlastných slov ho problémy s technikou pripravili už o 70 bodov.  Smola ho neobišla ani v Mexiku, keď predčasne putoval pod sprchy po vypadnutí zo siedmeho miesta.  

„Je to náročné,“ uviedol Jenson Button pre Sky Sports. „Fernando pôsobil vo vysielačke veľmi pozitívne, keď išiel ku svojim mechanikom po nové pneumatiky a tím mu povedal „poďme prezuť na tvrdé pneumatiky, zdá sa, že to funguje“ a on odpovedal „áno, poďme na to“. Zdalo sa, že sa mu tento nápad skutočne pozdával.“

„Je neuveriteľné, ako rýchlo sa môžu skvelé preteky zmeniť na katastrofu. On mal problém s pohonnou jednotkou, ktorá mu úplne vypovedala službu v prvej zákrute po tom, čo ho už predbehlo niekoľko pretekárov, medzi ktorými bol aj jeho tímový kolega Esteban Ocon. To pretekára, samozrejme, nikdy nepoteší,“ pokračoval majster sveta z roku 2009.

Keby sa písal rok 2017, Alonso by po problémoch v Mexiku zrejme vypenil a vo vysielačke by vynadal celému tímu aj dodávateľovi motorov. Tentoraz sa držal na uzde, no keď sa oprel hlavou o bariéru, jeho sklamanie bolo evidentné.

„Pre Fernanda to bolo náročné. Vo vysielačkovej komunikácii síce pôsobil pokojne oproti tomu, čoho sme boli svedkami v minulosti, ale po tom, čo vystúpil z auta, nechal všetky emócie vyplávať na povrch. Je ťažké vidieť jazdca jeho kalibru mať všetky tieto problémy, keď ako 41-ročný stále predvádza svoje najlepšie výkony,“ poznamenal víťaz 15 veľkých cien.

„Fernando je aj naďalej nesmierne talentovaný. Je plný vášne a lásky k tomuto športu, čo môžete vyčítať aj z jeho emócií. Je ťažké vidieť ho v tejto situácii. Som si istý, že verí, že bude mať v budúcom roku v prvom rade k dispozícii spoľahlivejší balík. Som si istý, že keď k tomu pridá niečo zo svojej geniality, auto bude konkurencieschopné,“ dodal Button.

Súvisiace články