logo F1online.sk

Rossi priznal, že pri Gaslym zohral rolu aj jeho francúzsky pas

Pierre Gasly
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík4. 11. 2022

Esteban Ocon a Pierre Gasly vytvoria v budúcom roku jednu z najzaujímavejších jazdeckých dvojíc na rošte. Dvaja Francúzi majú bohatú spoločnú históriu a ich vzťah kolísal zhora-dolu. Aktuálne sú obaja trochu dolu, no ich šéf dúfa, že spolu vytvoria „niečo pekné“.

Gasly bol pre Alpine až „plánom C“, keď tímu dal najprv košom Fernando Alonso a potom aj Oscar Piastri. Zástupcovia francúzskej stajne sa tak museli poobzerať inde a napokon za peňažnú náhradu získali z AlphaTauri rodáka z Rouenu, ktorý pôvodne mal s Red Bullom platnú zmluvu aj na rok 2023. Napokon však prejde k Alpinu, kde doplní Ocona, s ktorým nemá vôbec dobré vzťahy.

„Nebude stanovená žiadna hierarchia,“ prehlásil Rossi pre podcast RMC, na ktorý odkazuje portál PlanetF1 . „Nemáme stanovenú jazdeckú jednotku a dvojku v tomto roku medzi Alonsom a Oconom a to isté bude platiť aj medzi Gaslym a Oconom. Budú si rovní.“

„Mám dojem, že si medzi sebou vyjasnili, akú majú príležitosť. Obaja sú zrelí a dúfam, že spolu chcú vytvoriť niečo pekné,“ dodal Rossi.

Stále je tu však otázka ich vzájomného vzťahu. Je viac ako známe, že Gasly a Ocon sa nemajú príliš v láske a ako tínedžeri sa navzájom znenávideli. Ani to však Alpinu nezabránilo, aby dvoch Francúzov spojili vo vlastnom tíme. Obaja pritom majú zmluvy platné aj na rok 2024. Ich šéfa to však nijak zvlášť neznepokojuje.

„V 15 rokoch si myslíte, že môžete všetko, ale v 26 rokoch je čas začať to brať vážne. Toto môže byť potenciálne jedna z ich posledných veľkých zmlúv. Pokiaľ v 26 rokoch nie ste excelentným šampiónom, dostanete sa do bodu, keď sa opýtate sám seba, či sa vám podarilo urobiť kvalitatívny skok smerom dopredu alebo nie. Spolieham sa na to, že sa poučili a ukážu to,“ prehlásil Rossi.

„Navyše, Gasly bol presne tým jazdcom, ktorého sme potrebovali pri našom napredovaní. Podpísali sme ho, pretože spĺňa všetky kritériá a navyše je to Francúz,“ dodal.

Tým v podstate znegoval vyjadrenia Otmara Szafnauera, ktorý prednedávnom médiám povedal, že občianstvo nezohralo pri rokovaniach s Gaslym žiadnu úlohu. Očividne to tak však nebolo. „V prvom rade je dôležitý výkon jazdca. Chceli sme toho najlepšieho dostupného pilota, aby sme pomohli tímu posunúť sa dopredu,“ uzavrel Rossi.

Súvisiace články