logo F1online.sk

Alpine nie je pripravený, zamýšľa sa Alonso po ďalšom vypadnutí

Fernando Alonso
© Twitter/Alpine
Milan Kubala
Milan Kubala31. 10. 2022

Fernando Alonso má za sebou nedeľu plnú útrap. Hoci pretekanie má v krvi a nechce sa ho vzdať, po tejto sezóne sa azda aj teší na zimnú prestávku, po ktorej bude nasledovať prestup do Aston Martinu. V Mexiku totiž opäť nevidel cieľ pre technické problémy. Francúzsky tím sa vraj na aktuálny ročník nepripravil dostatočne.

Alpine mal našliapnuté na dvojitý bodový zápis, no Fernandovi Alonsovi napokon do cieľa chýbalo šesť kôl. Po dlhom boji so svojím monopostom, prepínaní tlačidiel na volante a prosení inžiniera, aby mu niečo poradil, sa pohonná jednotka pobrala “do večných lovísk”.

Sklamaný Fernando Alonso v mixzóne poznamenal, že je zaujímavé, že zrovna on má takú smolu a na “aute číslo štrnásť sa vždy objavia problémy so spoľahlivosťou”. Vypočítal zároveň, že takto prišiel o približne 70 bodov, no bolo jasné, že už ani nemá chuť ich zratúvať.

“Je fascinujúce, že na každej veľkej cene odstúpia jedno-dve autá, a vždy je medzi nimi monopost s číslom 14,” skonštatoval Fernando Alonso. “V tejto sezóne mi odišlo už asi päť motorov.”

“Mali sme problémy počas kvalifikácii v Austrálii, v Rakúsku som pre výpadok ani neodštartoval. Myslím si teda, že z devätnástich pretekov som viac-menej v polovici nezískal toľko bodov, koľko sme si zaslúžili. Ale teraz s tým už nič neviem spraviť,” reagoval rezignovaný dvojnásobný šampión.

Jeden by povedal, že Fernandovi Alonsovi sa lepí smola na päty, no nie on. Vidí za tým niečo iné. “Nie, my skrátka nie sme pripravení. Motor nedokáže dokončiť veľké ceny.”

“Keď musíte vymeniť šesť alebo sedem motorov ako my a aj tak nevidíte šachovnicovú vlajku, tak to nie je len o smole,” zdôraznil. Stopretekový plán Alpinu, na konci ktorého chce vyhrávať preteky a útočiť na titul, sa možno trochu natiahne. “Myslím si, že počas zimy ich čaká nejaká práca, ale dúfam, že nie priveľa.”

Španiel totiž počas zimy prestupuje do Aston Martinu, preto nie je v jeho záujme, aby Alpine odrazu spravil obrovský skok vpred. S pohonnou jednotkou od Mercedesu sa azda konečne, prvýkrát od prestupu do McLarenu, dočká poriadneho motora. Otázne však je, či sa továrni v Silverstone podarí dostatočne zlepšiť samotný monopost.

Po vypadnutí v Mexiku Fernando Alonso stráca jedenásť bodov dokonca aj na kolegu Estebana Ocona. “V tejto sezóne podávam svoje najlepšie výkony, no moje umiestnenie na konci roka bude jedno z najhorších. Je to trochu frustrujúce, ale nič sa s tým nedá robiť.”

Súvisiace články