logo F1online.sk

Ricciardo jazdcom dňa: Kiežby to takto bolo častejšie…

Daniel Ricciardo
© Motorsport Images/McLaren Media Centre
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerl31. 10. 2022

Daniel Ricciardo len po štvrtýkrát v sezóne v pretekoch zdolal Landa Norrisa, pričom treba uznať, že v Mexiku to bola z jeho strany naozaj skvelá jazda. Akoby sme na chvíľu opäť videli toho Ricciarda, ktorý nás bavil predbiehacími manévrami ešte počas pôsobenia v Red Bulle.

Nebyť Austrálčana, zrejme by to bola totálna nuda nedeľňajšieho večera. Takto nám to aspoň trochu spríjemnil vydarenou stíhacou jazdou, keď v závere na čerstvých mäkkých pneumatikách poskočil z druhej desiatky až na siedme miesto. A to si so sebou niesol desaťsekundovú penalizáciu po incidente s Júkim Cunodom.

„Ani som neodpovedal do vysielačky, keď mi môj inžinier (Tom Stallard, pozn. red.) oznámil, že som dostal desaťsekundovú penalizáciu. V duchu som si pomyslel, že práve teraz, v pretekoch, keď mám konečne rýchlosť… Sklonil som hlavu, koncentroval som sa a ešte som si aj vybudoval dostatočne veľký odstup od ostatných. Veľmi sa teším,“ povedal Daniel Ricciardo po pretekoch.

V závere sa ukázalo, že práve Ricciardo bol na najlepšej stratégii v celom štartovom poli. Natiahol úvodný stint na strednej zmesi a v závere obul čerstvú mäkkú, ktorú mal k dispozícii, keďže sa nedostal do Q3. Na nej mal výbornú rýchlosť a na trati predbehol Bottasa i oba Alpiny.

Keďže však mal desaťsekundový trest, musel na to v závere poriadne tlačiť, aby sa čo najviac vzdialil ôsmemu Oconovi. Hrozbou však boli modré vlajky, pretože za Danielom jazdil George Russell. Znie to priam neuveriteľne, no McLaren sa dokázal udržať pred Mercedesom a Ricciardo sa vyhol modrým vlajkám, ktoré by ho výrazne spomalili.

„Vedel som, že ak sa mi podarí udržať Georga za sebou a vyhnem sa modrým vlajkám, mám šancu. Posledné kolá boli fakt intenzívne a napäté. Potom však George zastavil pre najrýchlejšie kolo, vďaka čomu som mohol ľahšie dýchať,“ skonštatoval 33-ročný rodák z Perthu, ktorý vyzdvihol svoj tím. „Tímu patrí veľké poďakovanie, zvlášť našim mechanikom. Môj pitstop zvládli za 1,98 sekundy, čiže to bola najrýchlejšia zastávka v sezóne!“

Mexiko akoby prialo odchádzajúcim jazdcom McLarenu. V roku 2018 tam na nekonkurencieschopnom monoposte zajazdil pekný výsledok Stoffel Vandoorne, ktorý skončil ôsmy, pričom už vtedy vedel, že v tíme nebude pokračovať.

Daniel Ricciardo získal pre tím cenné body v bitke s Alpinom a zároveň sa stal v hlasovaní fanúšikov jazdcom dňa. „Je to pekné. Prial by som si, aby sme mali nejaké vysvetlenie, prečo to tak ako dnes nebolo aj častejšie. Kiežby som sa mohol viackrát oprieť o auto a dostať ho tam, kam chcem, tak ako dnes,“ povzdychol si austrálsky pilot, ktorý sa teší na zostávajúce dve veľké ceny. „Do konca už je málo, no lepšie, že to prišlo neskôr než nikdy. Keď sa nachádzame na bodovaných pozíciách, tak sa bežne viac pozeráme do spätných zrkadiel. Preto to bol príjemný pocit, prejsť cez pole dopredu a získať dobré body,“ uzavrel.

Súvisiace články