logo F1online.sk

Neznalosť zákona neospravedlňuje, znie z Alpinu smerom do Haasu

Otmar Szafnauer
© James Moy Photography/Alpine
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík30. 10. 2022

Dôležité body v boji s McLarenom o štvrté miesto Pohára konštruktérov, ktorý ešte ani zďaleka nie je rozhodnutý. Tím Alpine získal späť siedme miesto Fernanda Alonsa a s ním aj šesť bodov. Tie budú v konečnom účtovaní nesmierne cenné. Francúzom sa oplatilo zabojovať na právno-politickom poli, keď sa im dodatočne podarilo zmeniť už zmenené rozhodnutie.

Protesty Haasu po skončení Veľkej ceny USA boli úspešné, ale iba asi štyri dni. Nielen americký, ale aj francúzsky tím totiž nasadil do boja opravné prostriedky a uspel, keď poukázal na fakt, že Haas svoj protest podal 24 minút po vypršaní limitu.

Šéf americkej stajne Günther Steiner sa síce odvoláva na to, že túto lehotu im v Austine určil sám riaditeľ pretekov Niels Wittich, ale nebolo mu to nič platné. Dodatočná 30-sekundová penalizácia pre Fernanda Alonsa bola dodatočne zrušená a s ňou prinavrátených šesť bodov.

„Podľa nás nebol 30-sekundový trest za odpadnuté spätné zrkadlo proporcionálny k trestnému činu,“ zhodnotil pre televíziu Sky Sports šéf stajne Otmar Szafnauer.

„Pristúpili sme k tomu však tak, že protest Haasu bol podaný neskoro. Mali na to 30 minút, no podali ho až 54 minút po zverejnení klasifikácie, takže protest nebol platný,“ dodal.

Ukázalo sa, že riaditeľstvo pretekov po skončení VC USA Haasu umožnilo stráviť nad „papierovačkami“ hodinu, aj keď pravidlá hovoria o 30 minútach, okrem prípadu, že je „nemožné“ to urobiť v rozmedzí pol hodiny. Haas vraj priznal, že by to zvládol za 30 minút, ale riadil sa pokynom riaditeľa pretekov, ktorý im dal hodinu.

Szafnauer však pre tento argument nemá pochopenie. „Nepoznám také miesto na tomto svete, kde je neznalosť zákona prijateľným dôvodom,“ prehlásil Szafnauer.

Na argument, že to bol predsa „zákonodarca“, ktorý Haasu poskytol nesprávne informácie, Otmar odpovedá: „Nebol to zákonodarca, ale policajt. Zákonodarca píše zákony, takže aj keď vám policajt povie: ‚Viete čo, je to v poriadku‘, tak sudca vám môže povedať, že nie je.“

„Nehovorím to len preto, že nám to pomohlo, ale naozaj verím, že spravodlivosť zvíťazila. To je pre FIA dôležitý faktor. Preto sú tu, aby sa pozreli na pravidlá a priznali, že urobili chybu. Takže spravodlivosť zvíťazila,“ dodal Szafnauer.

Súvisiace články