logo F1online.sk

Bude McLaren mátať prízrak zo začiatku roka?

Lando Norris
© Motorsport Images/McLaren Media Centre
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerl29. 10. 2022

McLaren prišiel do Mexika povzbudený šiestym miestom Landa Norrisa z Austinu. Piatkové časy zatiaľ veľa nenaznačili, keďže druhý tréning bol opäť venovaný testovaniu budúcoročných pneumatík. V britskej stajni sa však objavil jeden problém, ktorý môže predstavovať riziko pre zvyšok víkendu.

Lando Norris obsadil v prvom tréningu ôsme miesto, v druhom odjazdil štrnásty najrýchlejší čas. „Nebol to zlý deň. Je to také, aké sme očakávali – nízky prítlak, trať je klzká a zaprášená. Ťažko povedať, kto je na tom ako. Viac ukáže až sobota,“ skonštatoval britský pilot.

Mexiko zatiaľ Norrisovi neprinieslo veľa pozitívnych spomienok. V roku 2019 preteky nedokončil, pred rokom skončil desiaty. Ťažko povedať, ako na tom MCL36 bude na tejto špecifickej trati. „Auto zatiaľ nie je úžasné. Avšak počas dňa sme sa dokázali zlepšiť. Nie sme ešte tam, kde by sme chceli byť z pohľadu rýchlosti. Veľa sme sa naučili a posnažíme sa čo najlepšie pripraviť na kvalifikáciu,“ doplnil Lando Norris.

Simulácie na oficiálnom webe F1, ktoré však opäť vychádzajú z ochudobnených dát len z prvého tréningu, radia McLaren v kvalifikačnej rýchlosti na piate miesto so stratou 0,8 sekundy na Red Bull. V pretekovom tempe je to o niečo horšie, v ňom sú papájoví podľa piatkových dát až siedmi najrýchlejší. Odstupy sú však veľmi tesné a všetko sa ešte môže počas víkendu zmeniť.

Daniel Ricciardo pre problémy s brzdami prišiel o časť prvého tréningu. Pre McLaren je to varovanie, pretože v Mexiku je pre tímy výzvou popasovať sa s chladením bŕzd či pohonnej jednotky. Tie sa vzhľadom na nadmorskú výšku prehrievajú, pričom si určite pamätáte, aké mal MCL36 na začiatku roka problémy práve s brzdami…

„Myslím si, že piatok bol okej. Cítil som sa fajn, užíval som si túto trať. Ráno som mal zopár problémov, na konci som vyšiel na mäkkých pneumatikách, čiže som zrejme nezískal úplne pravdivý obraz o rýchlosti. Celkovo som však odjazdil dosť kôl na to, aby som poznal smer, ktorým sa vydať s nastavením auta pre zvyšok víkendu,“ hovorí Daniel Ricciardo, ktorý v FP1 obsadil jedenáste miesto, v FP2 bol pätnásty.

Austrálčan prišiel do Mexika po sklamaní v Austine v dobrej nálade. „Je zaujímavé, ako sa to rýchlo mení… Po Austine som bol dosť na dne, no trochu som vypol a skvele mi padlo vrátiť sa sem do Mexika. Už v piatok to tu bolo na tribúnach divoké, čo sa mi páči,“ uzavrel.