logo F1online.skF1online.sk

Horner sa nebude ospravedlňovať: Nám by sa mali ospravedlniť

Christian Horner
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala29. 10. 2022

Časť fanúšikovskej obce cíti krivdu. Podporovatelia Lewisa Hamiltona sa totiž vlani museli zmieriť s tým, že ich vyvolený jazdec nezískal titul, nuž a v tejto sezóne sa s realitou museli vyrovnávať aj tifosi. Red Bull mal totiž profitovať z prekročenia rozpočtového stropu. Nemal by sa Red Bull fanúšikom ospravedlniť? Christian Horner o niečom takom nechce ani počuť.

Red Bull prekročil rozpočtový strop o 2,2 milióna dolárov, za čo musí zaplatiť pokutu a najbližších dvanásť mesiacov príde o desať percent zo svojej alokácie vo veternom tuneli a pri výpočtoch CFD. Red Bullu sa to zdá veľa, iným sa to máli. Červení býci už totiž na tom zarobili, aspoň si to myslí ich konkurencia.

Z Mercedesu, Ferrari, Alfy Romeo ale aj od výkonného riaditeľa McLarenu Zaka Browna sme preto počuli hlasy dožadujúce sa veľmi prísneho trestu. Padali dokonca aj slová ako podvádzanie, hoci FIA vo svojej správe konštatuje, že Red Bull nekonal s nečestnými úmyslami.

Christian Horner dostal v piatok na tlačovke otázku, či Red Bull nedlhuje ospravedlnenie fanúšikom. “Ospravedlnenie od koho? Ak mám byť úprimný, to nám by sa mali ospravedlniť naši súperi za ich tvrdenia. My sa nebudeme ospravedlňovať za to, ako sme konali.”

“Berieme to chlapsky a poučíme sa z toho, no nič sme nespravili úmyselne, nič sme nerobili nečestne. A rozhodne nešlo o žiadne podvádzanie, z čoho nás obvinili isté kruhy,” naráža na list od Zaka Browna šéf Red Bullu.

Andreas Seidl v piatok vyhlásil, že tlačovku Christiana Hornera ani nesledoval, pretože podľa neho zrejme šlo o hodinu plnú bájok, rozprávok a srdcervúcich príbehov.

“My sme museli podstúpiť verejné pranierovanie,” pokračoval Horner. “Naši jazdci boli vypískaní a naša reputácia utrpela značné škody po týchto obvineniach. Je načase, aby sa to všetko skončilo a pohli sme sa ďalej.

Red Bull pravdepodobne aj z tohto dôvodu pristúpil na dohodu o vine, ktorú mu predložila FIA. Keby ešte rok pokračovalo údajné nactiutŕhanie, Red Bullu by už natrvalo mohla prischnúť prezývka podvodníci, ktorú skandoval dav fanúšikov v USA, keď sa pred nich postavili Max Verstappen a Sergio Pérez.

“Mohli sme to naťahovať dvanásť mesiacov, kým by sme to uzavreli,” uvažoval Horner nad alternatívou, čo by sa stalo, keby Red Bull neprijal svoj trest. “Avšak vzhľadom na obrovské množstvo špekulácií, komentárov a útokov sme mali pocit, že bude v záujme nás všetkých — našom, FIA a F1 — uzavrieť to. A my sme to uzavreli. Akceptujeme tresty, neradi, ale akceptujeme.”

Red Bull sa aj vďaka tomuto kroku vyhol hrozivo znejúcej alternatíve. Ak by dohodu odmietol, FIA by mu mohla strhnúť body v minuloročnom šampionáte a možno aj odobrať Verstappenov majstrovský titul.

Ten je po piatku ešte väčšmi poškvrnený ako po pretekoch v Abú Zabí, hoci Christian Horner to tak nevníma. “Nemyslím si, že by to vrhlo nejaký tieň na Maxove úspechy. Okolo minuloročného šampionátu bolo už aj tak veľa kriku. A keď sa niečo takéto objaví — prvýkrát sme o tom počuli v Singapure —, tak sa ten krik vráti.”

“Ale Max vyhral minuloročný titul férovo a zaslúžene. Keď prišlo na lámanie chleba, zvládol svoju úlohu. Tím si odviedol svoju prácu. On vyhral preteky. On je majstrom sveta. Tieto veci, o ktorých sa bavíme, nemali absolútne žiaden vplyv na výkon nášho auta,” zdôraznil 48-ročný Angličan.

Súvisiace články

Diskusia